Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.14. - Sunday, Tibor napja van.

Jog

Véglegesen módosítják a munka törvénykönyvét, a távmunka miatt

2021. December 10. 16:47
Véglegesen módosítják a munka törvénykönyvét, a távmunka miatt

A Parlament elé terjesztették a Munka Törvénykönyvét és a Munkavédelmi Törvényt, hogy véglegesen módosítsák a távmunkára vonatkozó szabályokat 2022. január 1-től.

Feltehetően még 2021-ben elfogadják a módosítási javaslatokat, melybe belefoglalják, hogy a munkavállaló részben vagy egészben a munkáltató telephelyétől távol végezheti el feladatait.

 

A távoli munkavégzésre vonatkozó szabályokat véglegesítik

 

A távmunkavégzésre vonatkozó szabályokat a munkaszerződésbe kell belefoglalni. Amennyiben másban nem állapodnak meg a felek, akkor a távoli munka ideje alatt a munkáltató utasításokat adhat a munkavállaló számára, valamint ellenőrizheti a munkáját számítógépen.

 

A munkavállaló távoli munkavégzés esetén a tárgyévben mindössze a munkanapok 1/3-ában végez a munkáltató telephelyén munkát, amihez biztosítja a területre való belépést és a többi kollégával való kapcsolattartást.

 

A munkavédelmi szabályok oly módon változnak, hogy távoli munka esetén a munkavállaló akár saját munkaeszközén is végezheti munkáját. Ezzel kapcsolatosan a feleknek külön meg kell írásban állapodniuk.

 

Amennyiben számítógépen végzi a munkát a munkavállaló, a munkáltató tájékoztatja a dolgozóját a biztonságos munkakörülmények szabályairól, aminek figyelembevételével választja meg a munkavégzésének a helyét. A munkáltatónak joga van ellenőrizni, hogy az alkalmazottja betartja-e a szabályokat.

 

Abban az esetben, ha távolról, de nem számítógépen dolgozik a munkavállaló, akkor írásban kell megállapodni hol végzi el a feladatait.

 

A szabályok várhatóan a vészhelyzet megszűnésével is fennmaradnak.

 

BG

Forrás: Adó

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu