Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.24. - péntek, Gellért napja van.

Jog

Változott a munkaerő-kölcsönzés rendelete

2017. április 20. 13:26
Változott a munkaerő-kölcsönzés rendelete

Egy új szabály miatt várhatóan több munkaerő-kölcsönző cég megszűnhet, továbbá akár bírságra is számíthat a kölcsönző is.

A munkaerő-kölcsönzés hatékony és bevett foglalkoztatási forma, amely mind a két fél számára előnyös. Elsősorban fizikai munkakörökben fordul elő, azon belül is a feldolgozóiparban. 2016. december 1-től viszont módosult a munkaerő-kölcsönzési és a magán-munkaközvetítői tevékenység nyilvántartásba vételéről, folytatásának feltételeiről szóló kormányrendelet. E szerint a hatályba lépéstől megszűnik mindazon kölcsönzött munkavállalóknak a kikölcsönzése, akiket öt éve folyamatosan ugyanannál a kölcsönvevő cégnél foglalkoztattak.

 

A munkaerő-kölcsönzés hatékony és bevett foglalkoztatási forma, elsősorban fizikai munkakörökben fordul elő, de szellemi munkát végzők is igénybe veszik

A munkaerő-kölcsönzés hatékony és bevett foglalkoztatási forma, elsősorban fizikai munkakörökben fordul elő, de szellemi munkát végzők is igénybe veszik

 

Az ötéves időtartamba beleszámít a betegállomány, sőt a gyed/gyes is. A rendelet egy európai uniós irányelv alapján készült, amely abból indul ki, hogy a munkaerő-kölcsönzés átmeneti jellegű foglalkoztatási forma. Továbbá fontos változás, hogy 2 millió forint helyett 5 millió forint lett az előírt vagyoni biztosíték összege. Amennyiben egy munkaerő-kölcsönző nem igazolta le február 28-ig a megemelt vagyoni biztosítékot, a nyilvántartásból törlésre kerül, és nem lesz jogosult a munkavállalókat munkaerő kölcsönzés keretében átengedni a kölcsönvevő részére. Kölcsönvevői oldalról szintén figyelni kell, hiszen, ha olyan cégtől "bérel", aki nincs nyilvántartva, akkor bírságra számíthat, ezért célszerű nyilatkozatot kérni, amely igazolja a szabályosságot.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu