Belföldi hírek

H I R D E T É S
2018.01.19. - péntek, Sára napja van.

Jog

Változnak a gyógyszerfelírási jogszabályok

2013. augusztus 08. 12:27
Változnak a gyógyszerfelírási jogszabályok
2013. szeptember 1-től megváltoznak a gyógyszerrel kapcsolatos jogszabályok, amelyek a gyógyszerfelírással és a gyógyszerkiváltással kapcsolatosak.
A krónikus beteg gyógyszerkiváltását fogja elősegíteni az új jogszabály, melyet szeptember 1-től változtatnak meg. Aki rendszeresen szed gyógyszert és az orvos minden hónapban egy receptet írt fel 30 napos kiváltási határidővel, szeptembertől már 3 havi adagot is felírhat, így megkönnyebbítve a betegek helyzetét. Ez a változás azokra a fogyasztói árukra fog vonatkozni, melyek értéke 50.000 Ft alatt van. A beteg ilyenkor eldöntheti majd, hogy egyszerre vagy havonta váltja ki a receptjét.

A gyógyszerfelírás szabályai módosulnak szeptember 1-től
Szeptember 1-től a gyógyszerfelírás és annak kiváltása is változni fog

Azokra a gyógyszerekre, amelyeknek értéke 50.000 Ft felett van, ez nem vonatkozik, mivel ezt a jogszabályt nem szeretnék módosítani. Az Egészségért Felelős Államtitkárság még augusztusban minden beteget értesíteni fog, akiket érintik ezek a változások. Ha a beteg külföldön fogja előreláthatólag kiváltani, arra is van lehetősége, ha az ott meglévő adatmennyiséghez mérten ki tudják állítani a vényt. Már arra is van lehetőség, hogy másik nyelven állítsák ki a gyógyszer vényét, ha a beteg így kéri előre.

A gyógyszertárosnak szeptembertől jobban oda kell figyelnie a gyógyszerek vényére
A gyógyszerkiváltásra vonatkozó jogszabályok a betegek érdekeit szolgálják

A gyógyszertárban a létszámot biztosan nem fogják csökkenteni, mivel a megfelelő szakemberekre mindenképpen szükség van, ezért ebben nem kívánnak módosítani. A gyógyszerrel kapcsolatos jogszabályok változásával a betegeknek szeretnének segíteni, hogy a gyógyszerkiváltás és felírást egyszerűbb és gyorsabb módon valósítsák meg.

G.R.


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2018. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu