Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.24. - Wednesday, Kinga, Kincső napja van.

Jog

Uniós rendeleten dolgoznak az MI szabályozása miatt

2022. October 25. 05:57
Uniós rendeleten dolgoznak az MI szabályozása miatt

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerepvállalásával uniós rendelet készül a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásának szabályairól.

Az MI egyre inkább a hétköznapok része, amely a jövőben tovább fokozódik majd, ezért szükség van a rendszerek hasznosításának határaira. Ennek érdekében egy uniós rendelet kidolgozása zajlik, melyben az NMHH is jelentős szerepet vállal.

 


Az MI-nek egyre fontosabb szerepe van a diagnosztikában is

 

A mesterséges intelligenciát néhány éve még csak sci-fi filmekben "láthattuk", azonban mára már ott van a Google útvonaltervezőjében vagy épp az öntanuló arcfelismerő rendszerekben is.

 

A mesterséges intelligenciához minden olyan rendszert sorolunk, amely az emberi értelemhez hasonló megoldásra képes, azonban mindezt gyorsabban, megbízhatóbban és nagyobb kapacitással teszi. Az MI nem előre meghatározott algoritmusok alapján dolgozik, hanem először mintaadatbázisok alapján tanítani szükséges. Az MI képes a "tapasztalatszerzés" folyamatában az öntanulásra, melynek eredménye, hogy egyre több területen használják.

 

Az NMHH álláspontja szerint nem kell tartani az MI-től, azonban szükséges a szabályozása. Az Európai Unióban már vitára bocsátották a rendelet, amely az különböző alkalmazási területek kockázatait minimális, korlátozott, magas és elfogadhatatlan mértékű osztályokba sorolja. A magas kockázatú területeken már indokoltak a szigorú szabályok, az elfogadhatatlan kockázatú területeken - amelyek már veszélyeztethetik az emberek biztonságát, megélhetését és jogait - pedig a tiltás eszközével él a tervezet.

 

Az EU-rendelet megjelenése számos feladatot ró majd az egyes országokra a kockázatok elemzése és kezelése terén, így az NMHH számára is.

 

BG

Forrás: MTI

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu