Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.12.05. - csütörtök, Vilma napja van.

Jog

Újra napirenden a mentelmi jog kérdése

2011. szeptember 30. 06:45
Újra napirenden a mentelmi jog kérdése
Újraszabályozhatják az országgyűlési képviselők mentelmi jogát, az erről szóló törvényjavaslatról várhatóan októberben tárgyalhatnak a honatyák.
Rubovszky György, a parlament szakbizottságának KDNP-s elnöke szerint több ponton is szabályozásra szorul a jelenlegi rendszer, így tehát rendezni kell például az összeférhetetlenséggel és a pótmagánvádakkal kapcsolatos kérdéseket. A politikus azt szeretné elérni, hogy a képviselőknek a jövőben kötelező legyen felfedniük mivoltukat, mert sokszor a hatóságok akaratlanul is megsértették a mentelmi jogot. Az elképzelések szerint törvényi szinten határoznák meg, hogy a képviselők szabálysértési ügyekben bármikor lemondhassanak mentelmi jogukról, viszont büntetőügyekben továbbra is az Országgyűlés határozna.

Rendezni kell a mentelmi jog szabályait (Fotó: fidesz.hu)

Rendezni kell a mentelmi jog szabályait (Fotó: fidesz.hu)

Rubovszky György elmondta, hogy a javaslat várhatóan már októberben az Országgyűlés elé kerül, az új rendelkezések pedig még idén életbe lépnek. Hozzátette: az előterjesztést jelenleg szakértői bizottság vizsgálja, melynek két hete van arra, hogy a korábban már tárgyalt változtatásokat átvezesse és a módosított anyagot elküldje.

(mti)
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu