Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.18. - szombat, Jenő napja van.

Jog

Újabb adathordozók árába került beépítésre a szerzői jogdíj

Újabb adathordozók árába került beépítésre a szerzői jogdíj
Bővült azoknak a számítástechnikai eszközöknek a köre, melyek árába beépítésre került a szerzői jogdíj. A CD és DVD lemezek, valamint a memóriakártyák után mostantól a külső winchesterekre és a pendriveokra is hologramos matricát helyeznek.
A szerzői jogdíjfizetés kategóriájába eső termékkör bővítése azért vált szükségessé, mert az utóbbi időkben az optikai lemezeket, vagyis például a CD-ket és a DVD-ket egyre inkább felváltják az olyan adathordozók, mint a nagy kapacitású külső winchesterek és pendriveok. Az Artisjus, vagyis a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületének kommunikációs igazgatója az Új Néplapnak nyilatkozva elmondta, hogy a szerzői jogdíjfizetési kötelezettség alá eső adattárolókat a vásárlók film- és zenemásolási szokásaihoz igazították, a javaslatot pedig a kultúráért felelős és az igazságügyi miniszter is jóváhagyta. Tóth Péter Benjámin szerint ma Magyarországon alig van olyan ember, aki kizárólag legális filmekkel, zenei albumokkal, játékprogramokkal vagy egyéb szoftverekkel rendelkezne.

Bővült azoknak a számítástechnikai eszközöknek a köre, melybe beépítették a szerzői jogdíjat.

1200-tól 4500 forintig terjed a külső HDD-k árába beépített szerzői jogdíj

Január 1-jétől a jogdíj értéke külső és belső merevlemezek esetében legalább 1200, legfeljebb pedig 4500 forint lesz, kapacitástól függően. Legkevesebbet a 250 GB-os méret alatt lévő számítástechnikai eszközökért, legtöbbet pedig a 2 TB vagy afölötti termékekért kell fizetni. Pendrive esetében a jogdíj 100 forinttól 2500 forintig terjed, előbbi az 1 GB vagy kevesebb mérettel rendelkező, utóbbi pedig a 32 GB vagy nagyobb kapacitású adathordozókat terheli.

-W-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu