Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.10.26. - hétfő, Dömötör napja van.

Jog

Új közoktatási törvény - Pozsonyi parlament

2013. december 05. 19:32
Új közoktatási törvény - Pozsonyi parlament
Jóváhagyta a pozsonyi parlament az új oktatási törvény módosítását, amely az alacsony létszámú vidéki iskolákkal kapcsolatos.
A törvényt érdemi változások nélkül hagyták jóvá, pedig a törvény módosítását és javítását többször is kérvényezték. A törvény elfogadása ellen több száz tüntető várakozott és tüntetett a pozsonyi törvényhozás épülete előtt. A törvény egy gyorsított eljárás keretén belül fogadták el, amely 2015. szeptemberében lép majd életbe. A szavazást a 150 fős pozsonyi parlament 81 igennel, 52 nemmel és 9 tartózkodással zárták le. A szaktárca azzal indokolta a bevezetést, hogy növelni tudják az oktatásügyi intézmények hatékonyságát és a takarékosság szükségességét.

Tüntettek a törvény ellen a pozsonyi törvényhozás épülete előtt ( Videó forrása: www.youtube.com )

A minisztérium szerint a törvény életbelépésével sok pénzt tudnak megspórolni, így a pedagógusok bérét tovább tudják emelni az ígértekhez méltóan. A kisiskolák leépítésével a szlovák oktatásügyi minisztérium közel 1.500.000 Eurót tud majd megtakarítani. Ez viszont elég kevés összeg ahhoz képest, hogy a pedagógusok béremelésének megvalósításához közel 60.000.000 Euróra lenne szükség. Ha ez a törvény nem kerül módosításra, várható, hogy a magyar oktatási nyelvű vidéki kisiskolák 1/3-a, a szlovák oktatási nyelvű vidéki iskoláknak pedig az 1/5-e kerül megszűntetési helyzetbe.

G.R.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu