Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.10. - péntek, Amália napja van.

Jog

Új európai szabadalmi szabályozás? - Jog

2006. október 15. 07:55
Új európai szabadalmi szabályozás?  - Jog
Jog - Az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke szerint uniós szervek előtt jelenleg fekvő jogszabálytervezeteknek köszönhetően egyre nagyobb figyelem irányul a szabadalmi jog legújabb kérdéseire.

Ezt a figyelmet kihasználva az Európai Szabadalmi Hivatal egyre élénkülő PR-tevékenységet folytat és valószínűleg ennek tudhatók be Alain Pompidou elnök szavai, aki az online szolgáltatásokról szóló lisszaboni konferencián úgy nyilatkozott, hogy „ha Európa valóban a világ elsőszámú tudásalapú gazdaságát kívánja megteremteni, akkor szabadalmi rendszerét sürgősen fejlesztenie kell.”

Utalt arra, hogy a jelenleg az Európai Bizottság által folytatott nyilvános konzultáció keretében megvitatás alatt álló tervezetek világosan jelzik a szabadalmi rendszer harmonizációjának fontosságát.

Kiemelte, hogy az európai szabadalmak nyelvi rendszerével foglalkozó Londoni Egyezményt mihamarabb ratifikálni kell: ez az egyezmény lehetővé teszi a szabadalmak fordításával járó költségek csökkentését azáltal, hogy az ahhoz csatlakozó tagállamok elismernék és elfogadnák az egyes nemzeti nyelveken készült szabadalmi leírásokat.

Pompidou azonban ezeknél is fontosabbnak tartja a közösségi szabadalomra és az európai szabadalmi perekre vonatkozó egyezményt (Community patent and European patent litigation agreement, EPLA). Az EPLA szabadalmi ügyekben illetékes európai bíróság felállítását eredményezné, amely kizárólagosan járhatna el a bejegyzéseknél és felülvizsgálati kérelmeknél. Pompidou szerint az EPLA révén növekedne a szabadalmak birtokosai és a felhasználók által élvezett jogbiztonság. Egyes elemzők szerint viszont az EPLA nem más, mint a szoftverszabadalmak „trójai falova”.


forrás: www.jogiforum.hu

Tekintse meg a jog híreket a >Jog Portálon.

Mondja el véleményét a jog fórumon!:Új európai szabadalmi szabályozás? - Jog

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu