Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.10. - péntek, Amália napja van.

Jog

Több ponton is változott az Art. - Jog

2006. szeptember 28. 06:48
Több ponton is változott az Art. - Jog
Jog - Több ponton is változtak az adózás rendjéről szóló szabályok szeptember 15-től. Ekkortól lépett hatályba az Adóhivatal adószám-felfüggesztési joga, amelyekkel a fiktív cégeket sújthatják. A felszámolás alatt lévő cégek után mulasztási bírságot kaphatnak a felszámolók, a bankoknak ekkortól kötelező a kamatadó havi bevallása és befizetése.

Adószám kiadása, késedelmes bejelentkezés

Adószám híján főszabályként az adózó nem élhet az adó-visszaigénylési, adó-visszatérítési jogával, azonban ezen időszakra is köteles teljesíteni adóbevallási, adófizetési kötelezettségét.
Az „egyablakos rendszeren” kívüli adózók kötelesek a tevékenység megkezdésének kezdő időpontját is bejelenteni, ha késve jelentkeznek be adószámért.

Az adószám, közösségi adószám kiadásának időpontja a bejelentkezési nyomtatvány, kérelem előterjesztésének napja, tehát az adószám alkalmazásának kezdő időpontja nem függ az adószám-kiadási hatósági eljárás időtartamától. Ebből következően, ha az adózó az adóköteles tevékenység megkezdését követően jelentkezik be adószámért, az adószámot továbbra sem a tevékenység megkezdésének időpontjára visszamenően kapja meg az állami adóhatóságtól.

Jön a havi kamatadó-bevallás

Szeptember 15-től lépett hatályba az az előírás, amely kötelezi a bankokat, hogy a levont kamatadót havonta, összesítve vallják be. A másik uniós tagállamban levont kamatadót itthon be kell vallani, és a különbözetet be is kell fizetni. Ha a magyar kamatadó alacsonyabb, az adóhivatal csak kérelemre utalja vissza a különbözetet.

Bírság felszámolói mulasztás miatt

Ha a felszámoló (felszámoló biztos) a felszámolás kezdő időpontjától jogsértést követ el, az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki rá. Az új szabály csak a 2006. szeptember 15-e után indult felszámolásokra alkalmazható. A felszámoló is mentesülhet a mulasztási bírság alól, ha bizonyítja, hogy a jogsértés, beleértve a bevallási, adatszolgáltatási késedelmet is, az érdekkörén kívüli okra vezethető vissza.

További változás:
- szeptember 15-től az áfa alanyok mellett az eva alanyok adatait is közzéteszik az APEH honlapján.
- amennyiben adózónak ugyanazon bejelentett kötelezettségre több állandó képviselője is van, mulasztás esetén a mulasztási bírság egyetemlegesen terheli őket.

MCOnet

Mondja el véleményét!:Több ponton is változott az Art. - Jog

A hír támogatója:

Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.hu


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu