Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.13. - Saturday, Ida napja van.

Jog

Több jogot kapnak a vásárlók

2021. November 12. 11:46
Több jogot kapnak a vásárlók

A trükkös árleszállítások kivédése érdekében 2022 májusától még több joga lesz a fogyasztóknak.

A jövő májustól életbe lépő jogszabályok megszüntetik annak a lehetőségét, hogy a kereskedő durván felárazzon egy terméket, majd látszólag jelentős kedvezménnyel adja el azt.

 

Májustól csak úgy lehet bejelenteni az árengedményt, ha a termékre azt az árat tüntetik fel, amennyiért az előtte lévő 30 napban a legkedvezőbb volt. Ezzel megszűnik, hogy átverje a kereskedő a vásárlót a látszólagos árengedménnyel.

 

A fogyasztóvédelmi törvényeket a kormány 2010 óta folyamatosan szigorította, változtak a jótállással kapcsolatos szabályok, valamint a jótállási időszak is:  100 ezer forint feletti termékekre két év, 250 ezer forint felett pedig 3 év a garancia.

 


Oda kell figyelni az ünnepek alatti akciókra 

 

A közelgő ünnepek miatt oda kell figyelni arra, hogy a kereskedő köteles akciózás esetén a kedvezőbb áron eladni a terméket akkor is, ha elírták az összeget.

 

Webshopos rendelés esetén ellenőrizni kell a cég székhelyét, mert külföldi cég vonatkozásában eltérőek lehetnek a fogyasztóvédelmi szabályok és a garanciális feltételek is változhatnak.

 

A fogyasztóvédelem összeállította a jogsértő webáruházak listáját, melyet a linkre kattintva lehet ellenőrizni, ahol jelzik azt is, ha időközben teljesítették az ellenőrzés során kért feltételeket.

 

A vásárlóknak online megrendelés és termék kifizetése után néhány speciális termékcsoport kivételével 14 nap áll rendelkezésére, hogy elálljon a vásárlástól. Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy akkor is joga van az elálláshoz a fogyasztónak, ha a rendelést személyesen vette át az üzletben. A kereskedő nem kötheti a visszavételt az eredeti csomagolás meglétéhez.

 

BG

Forrás: MTI

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu