Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.19. - vasárnap, Vilhelmina napja van.

Jog

Tévhitek az internetes elállási jogokról

2018. augusztus 27. 08:39
Tévhitek az internetes elállási jogokról

Az internet a mindennapok része, így az azon keresztül kötött szerződések is megszokottak. Az elállási jogról viszont sok bizonytalanság és tévhit kerint, melyeket a D.A.S. Jogszervíz összegzett.

Nagy különbség van a fogyasztó elállási joa és a hibás teljesítés miatt alkalmazhat ellálási jog között. Az internetes vásárlás esetén csak kézhezvétel után tudunk meggyőződni arról, hogy tényleg tetszik-e a termék, és ez nem azonos a termék állapotával. Amennyiben a termék nem használható rendeltetésszerűen, akkor lép életbe a jótállási vagy szavatossági jog, mely elsősorban javítást, vagy cserét jelent, de végső esetben a szerződéstől is elállhatunk. Az elállás határideje 14 nap, míg a jótállásra akár egy év is rendelkezésre áll.

 
Tévhitek az internetes elállási jogokról
Nagy különbség van a fogyasztó elállási joa és a hibás teljesítés miatt alkalmazhat ellálási jog között
 
 

Lényeges továbbá, hogy az internetes vásárlás esetén gyakorolható, indoklás nélküli elállási jog csak a fogyasztókat illeti meg, vagyis a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személyt. Kivételek most is vannak, ilyen például a romlandó, vagy a minőségét rövid ideig megtartó, illetve a személyre szabott termék. Szintén nincs elállási jog abban az esetben, ha a vállalkozás a fogyasztó kifejezett kérésére keresi fel a fogyasztót sürgős javítási vagy karbantartási munkálatok elvégzése céljából.

 

D.A.S. Jogszervíz
/T.D.


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu