Belföldi hírek

H I R D E T É S
2018.01.20. - szombat, Sebestyén napja van.

Jog

Szigorúan büntetheti a gyógyszerhamisítást a törvény

2012. május 24. 15:46
Szigorúan büntetheti a gyógyszerhamisítást a törvény
Akár több évre is börtönbe kerülhetnek a hamis gyógyszerek gyártói, forgalmazói és terjesztői a 2013 júliusában életbe lépő új Büntető-törvénykönyv értelmében. A szigor emellett azokra is kiterjed, akik nagyobb mennyiséget birtokolnak a hamisított szerekből.
Az eddig csak szabálysértésnek számító gyógyszerhamisítás bűncselekménnyé válik, ha a Parlament elfogadja a Büntető-törvénykönyv erre vonatkozó részét. Az új törvények, melyek jövő júliustól lépnének életbe, szigorúan büntetné a hamisítókat. Alapesetben három év szabadságvesztéssel sújtható a gyógyszerhamisítás, továbbá ha az orvosságok használata tartós fogyatékossághoz vagy súlyos egészségkárosodáshoz vezet, akár öt év börtönbüntetés is kiszabható, míg ha a szerek alkalmazása halált okoz, nyolc év lehet a büntetés. A törvény egy évtől öt évig tartó szabadságvesztést ír elő azoknak, akik bűnszövetkezetben, orvosként, nővérként vagy gyógyszercég alkalmazottjaként állítják elő, terjesztik, illetve forgalmazzák a készítményeket, de a hűvösre kerülhet az is, aki nagyobb mennyiséget birtokol belőlük.

Akár 8 évnyi börtön is lehet a hamis gyógyszerek előállítóinak sorsa.

Börtönbüntetéssel sújthatja a hamis gyógyszerek termelőit és birtokosait a készülő Büntető-törvénykönyv

A Világgazdaság című lap információ szerint Magyarországon az évi közel 600 milliárd forintnyi gyógyszerforgalom 2-3 százalékát teszik ki a hamisított készítmények. Az arány az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában ennél sokkal magasabb, ahol minden tizedig gyógyszer hamisított. Becslések szerint évente 16-20 százalékos mértékben növekszik az illegális gyógyszerek aránya.

-W-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2018. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu