Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.11.30. - Thursday, András, Andor napja van.

Jog

Rekordösszegű kárenyhítő juttatást kapnak a gazdák

2021. March 26. 14:40
Rekordösszegű kárenyhítő juttatást kapnak a gazdák

Pénteken kezdődik a kárenyhítő juttatások kifizetése. Az igényelt összegeket elbírálta a Magyar Államkincstár, a folyósításról a hónap végéig gondoskodnak. Az Agrárminisztérium kommünikéje szerint március 29-én már a gazdák számláján lehet a pénz. Tavaly módosítottak a kártérítési rendszeren, amely ugyan a gazdák részéről hozzájárulással jár, de átláthatóbb és pontosabb a kifizetés általa. 

Március 26-án, pénteken kezdte meg a Magyar Államkincstár a gazdáknak járó kárenyhítési juttatások kifizetését. Az Agrárminisztérium soha nem látott mértékű keretösszeggel kompenzálja a tavalyi év esetleges rosszabb termését, mert a tapasztalatok alapján 2020 meglehetősen nehéz év volt. Tizedelte a haszonállat-állományt a madárinfluenza, tombolt a sertéspestis és megannyi más betegség. Az időjárási viszonyok sem kedveztek a termésnek. Összesen 18,6 milliárd forintot ítélt oda az Agrárminisztérium 8743 károsultnak.  

 

A korábbi évekhez képest 3,1 milliárd forinttal magasabb forrás a jogos termelői károkra jutott. Az AM részletezése szerint 7,5 milliárd forintot utalnak el aszálykárra, 7 milliárd forintot fagykárra. A felhőszakadás sújtotta termelők 1,8 milliárd forintot kapnak összesen, míg belvízkárra 1,4 milliárd jut idén. Jégeső is több esetben verte el a termést, 730,1 millió forintot kapnak a károsultak, viharkárra 166,4 millió forintot, őszi fagykárra 7,9 millió forintot, téli fagykárra 0,7 millió forintot folyósítanak. 

 

Állattartóknak is járhat a támogatás

 

Mi fán terem a kárenyhítési rendszer? 

 

A mezőgazdasági kárenyhítési rendszer bővítésére tavaly nyáron került sor. Ennek értelmében négy pillérre helyezték a kifizetéseket. Az első pillér egyfajta közösséget teremt a gazdák közt. Ebbe a kistermelők önkéntes jelleggel léphetnek be, mindenki másnak kötelező. Az éves tagsági díj összegét az állam megduplázza, ez is bekerül az alapba, amelyből a károsultakat fizetik.  

 

A másodikban a növénybiztosításé a szerep. Gyakorlatilag a szokványos biztosítási folyamatról van szó - ha kár éri a növényt, a biztosító fizet, ráadásul a betakarítást követő két hétben.  

 

Fontos, hogy a harmadik egyfajta megelőző pillérként működik, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint ez maga a generátorok hálózatból álló Országos Jégkármérséklő Rendszer. Ennek köszönhetően mérsékelhetőek a jégverés okozta tragédiák.  

 

A negyedik pillér is hasonló, krízisbiztosítási rendszerként vezették be idén februártól. E kockázatkezelési eszköznek köszönhetően a gazda az önhibáján kívül történő eseményeket követően kompenzálásra jogosult. Például az állatai megbetegszenek, az időjárás nem kegyes a veteményével. Kedvezményes hozzájárulási díj után a szakembernek automatikusan jár a kockázatkezelési alapból a támogatás, ha bevételének legalább 30 százalékát éri a káresemény. 

 

Mi alapján számolják ki, kinek mekkora támogatás jár? 

 

Alapesetben a kárenyhítő juttatás iránti kérelemben a növénykultúra tárgyévi- és referencia-hozamértéke a megadott referenciaárak felhasználásával állapítható meg az Agrárkamara szerint. Ettől eltérő ársávok lehetnek bizonyos növénykultúrák esetén, a pontos kalkuláció az Agrárkamara oldalán érhető el.  

 

A gazdának a tárgyévi hozamérték és referencia hozamérték különbségét kell figyelnie, mert a megítélt összeg ennek nyolcvan százalékáig terjedhet. Mindez természetesen akkor jár, ha a gazda a négy alappillér követelményeinek eleget tett. Tehát biztosítással is rendelkezik, és fizeti az éves díjakat. Ha nincs biztosítása, a megítélhető összegnek csak a felére jogosult a gazda.  

 
 

 

M. A. 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu