Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.21. - Sunday, Dániel napja van.

Jog

Radikálisan megváltoztatnák a szerzői jogi törvényeket az európai zöldek

2011. October 14. 06:31
Radikálisan megváltoztatnák a szerzői jogi törvényeket az európai zöldek
Legalizálná a fájlcserét, megszűntetné a másolatvédelmi eljárásokat és lecsökkentené a szerzői jogvédelem időtartamát az Európai Parlament Zöldek/Európai Szabad Szövetség nevű pártja.
A zöldek szerint a jelenlegi jogrendszer a elavult, s azt a digitális korhoz kellene igazítani. Elképzelésük szerint a fájlcserélés legálissá válna, a szerzőket és művészeket pedig az úgynevezett kulturális átalánydíjjal kívánják kárpótolni, melynek szétosztásakor a feltörekvő, fiatal művészeket részesítenék előnyben. A frakció úgy véli, hogy a szerzői jogsértések elleni szigorú büntetések nem jelentik a probléma megoldását, továbbá az erre a célra létrehozott és fenntartott technikai rendszerek működtetése is igen költséges.

jog1.jpg

Nem büntetnék a filmek, szoftverek, zenék letöltését a zöldek

A zöldek reformjai között a DRM, vagyis a digitális másolatvédelmi eljárások megszűntetése is szerepel, vagyis engedélyeznék a felhasználóknak a magáncélú másolatpéldányok elkészítését. Mindemellett a párt a most érvényben lévő szerzői jogvédelmi időtartamot szeretné drasztikusan, vagyis 70-ről 5, indokolt esetben 20 évre csökkenteni. A radikális intézkedésekkel azt szeretnék elérni, hogy a művészek szabadon kísérletezhessenek, terjeszthessék alkotásaikat, és ezeknek ne szabjon határt a számos korlátozó törvény és szabály.

-W-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu