Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

Összesített az ITM: a nagyvállalatok dinamikusan alkalmazkodtak

2021. April 09. 10:21
Összesített az ITM: a nagyvállalatok dinamikusan alkalmazkodtak

Januártól változott a fogyasztóvédelmi törvény, melynek értelmében a kereskedő egységek és vásárlók is határozottabb védelmet élveznek. Vannak, akik az új eljárási formához megfelelően alkalmazkodtak áprilisig, de az üzletek közel fele egyelőre nem megfelelően kezeli a helyzetet az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint.  

A hatóság a januárban életbe lépett törvény betartását az év eleje óta ellenőrzi. A vizsgált egységek 59 százalékánál találtak valamilyen hibát vagy hiányosságot, így arra kérik a kereskedelmi egységeket, jobban ügyeljenek az átfogóan megújított szabályokra. A tapasztalat az, hogy a nagyobb áruházláncok kevésbé hibáznak, a kis egységeknél lassabb a felzárkózás.  

 

A megújított törvény egyébként a vásárlók jogait erősíti. A garancia érvényesítését egyértelműsítették az illetékes szervek. Az ITM közleménye szerint januártól a termék árához igazodóan a korábbi egy mellett két-három év is lehet a jótállási idő, világosabbak a javítási és cserehatáridők, a jótállási jegy elektronikus formában is kiadható. Mindez a kereskedelmi egységek számára is egyértelműbb ügyintézést tesz lehetővé, könnyebb az adminisztrációs munka és a panaszkezelés. 

 

A nagy boltok jól járnak el

 

Az ellenőrzések során kiderült, hogy a nagy áruházláncok külön figyelemfelkeltő táblákat, eszközöket használnak, amelyekkel külön felhívják a fogyasztók figyelmét a változásokra.  Az ügyfélszolgálaton szóban is jelzik a vásárlóknak az új jótállási szabályokat. A fokozott ellenőrzések áprilisi összesítője szerint 531 vizsgált esetből nyolcvan esetében nem volt megfelelő a tájékoztatás, 146-ból 36 esetben pedig nem kaptak az ellenőrök jótállási jegyet, amely szintén jogsértő.  

 

A vizsgálatok nem zárulnak le, a fogyasztóvédelmi hatóság egész évben különös figyelmet szentel majd annak, hogy ellenőrizzék az új szabályok betartását. Könnyítésnek számít, hogy az első alkalommal vétséget elkövetőket csak figyelmeztetik, a mulasztásokat pótoltatják. Általános szavatossági szabályok megsértése esetén viszont összegszerű büntetést is kiszabhatnak.  

 

 

 

M. A.  

Forrás: Profitline 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu