Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.20. - hétfő, Friderika napja van.

Jog

Online vásárlás: garancia, elállási jog

2017. március 24. 11:02
Online vásárlás: garancia, elállási jog

Az internet ma már a mindennapok része, online vásárolni pedig kényelmes, gyors és olyan termék is elérhetővé válik, amely közvetlen környezetünkben nem található meg. A kényelemnek azonban ára van, fokozott kockázattal néz szembe az, aki az interneten vásárol.

Ha vásárol egy terméket, amely hibás vagy nem működik az uniós jogszabályok szerint a kereskedőnek kötelező megjavíttatnia, kicserélnie, árengedményt adnia, vagy a vételárat visszaadnia. Az interneten vásárlót megilleti a 8 munkanapon belül az indoklás nélküli elállás joga a termék kézhezvételétől, ekkor az eladó kötelek visszatéríteni a vételárat, ugyanakkor hivatkozhat a nem megfelelő használatból eredő kárra is. A vevőt egyedül a termék visszaszolgáltatásának költsége terheli.

 

Az online vásárlás nagyon kényelmes tud lenni, ám kockázatokkal is jár

Az online vásárlás nagyon kényelmes tud lenni, ám kockázatokkal is jár

 

Az uniós jogszabályok szerint a fogyasztót legalább kétéves szavatossági idő illeti meg. Amennyiben egy eladó olcsóbban kínál egy terméket, azon az alapon, hogy nem vállal rá garanciát, az annyit jelent, hogy a kötelező két éven felül nem vállal jótállást. A használt áru vételére egyéves szavatosság érvényes. Ugyanakkor, ha magánszemélytől vagy nyilvános árverésen vásárol, akkor a termékre nem vonatkozik a szavatosságot biztosító szabályozás. A felek megállapodhatnak a vásárláskor kevesebb időtartamra is, de fontos, hogy az egy évnél rövidebb idő nem lehet. Amennyiben a kijavították vagy kicserélték a terméket, az új alkatrészekre szintén új kétéves szavatosság vonatkozik.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu