Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.18. - szombat, Jenő napja van.

Jog

Nyugdíjra vonatkozó szabályozások

Nyugdíjra vonatkozó szabályozások
A jogszabályi változások miatt sokan nincsenek tisztába illetve fél-információk birtokában vannak a nyugdíjazásra vonatkozó szabályokkal kapcsolatban.
Ma Magyarországon az jogosult öregségi nyugdíjra, aki betöltötte a nyugdíjkorhatárt és rendelkezik legalább 20 év szolgálati idővel. Nagyon fontos kritérium továbbá, hogy az öregségi nyugdíj megállapításától kezdődően a biztosított ne álljon biztosítással járó jogviszonyban. A nyugdíj korhatár az elmúlt időszakban többször is változott, melyre elsősorban a várható élettartam emelkedése miatt volt szükség.

Jelenleg érvényben lévő nyugdíj korhatárok:

- 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
- 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
- 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
- 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
- 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
- 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
- 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

Sokakat foglalkoztat a nyugdíjazásra vonatkozó szabályok változása
Több tényező határozza meg, hogy a biztosított mekkora összegű nyugdíjra jogosult

A szolgálati időbe azokat az időszakokat számítják bele, amelyek alatt a biztosított nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett volt és azt meg is fizette. Külön törvény szabályozza, hogy mely időszakok számolhatók el szolgálati időként illetve melyek nem vehetőek figyelembe. Abban az esetben, ha nincs meg a 20 év szolgálati idő, de az öregségi nyugdíj korhatárát betöltette a személy, résznyugdíjra jogosulttá válik, amennyiben rendelkezik 15 év szolgálati idővel.


Azokra a napokra számolható egy teljes nap szolgálati idő, amely napokon a biztosított keresete a minimálbér nagyságát elérte vagy annál magasabb volt. Arra az időszakra amikor a kereset a minimálbér alatt volt a keresettel arányosítva csökken a szolgálati idő is. Tehát ha egy biztosított a minimálbér felét keresi úgy arra az időszakra 1 napi keresettel 1 fél napi szolgálati idő számolható el. Ez azonban a jelenleg érvényben lévő törvény esetében csak a nyugdíjjárulék kiszámításánál fontos a jogosultság megállapításánál teljes napnak számítanak a minimálbér alatti jövedelemmel kiegyenlített napok is.


Az öregségi nyugdíj kiszámításával és egyéb szabályozásokkal kapcsolatban részletes információk az Emberi Erőforrások Minisztériumának weboldalán olvashatók.

 

-BT-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu