Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.10.28. - csütörtök, Simon napja van.

Jog

Nem csak telefonálni nem szabad vezetés közben

2017. augusztus 16. 12:12
Nem csak telefonálni nem szabad vezetés közben

Azok számára is ismert a KRESZ azon tiltása, miszerint nem szabad vezetés közben telefonálni, sms-t írni. Ugyanakkor a jogszabályok ennél szigorúbbak, a mobiltelefon bármilyen okból történő kézbentartását büntetik.

A rendelet a gépjármű és a motorvezetők között különbséget tesz, a kétkerekűjárműveken ülők piros jelzőlámpánál, félreállás során sem foghatja meg a telefonját. Szabályszegésnek minősül az is, ha valaki azért fogja meg a telefonját, hogy elutasítson egy hívást, mivel pusztán a kézben tartásért szabálysértést követett el. A helyszíni bírság 10 ezer forint, ám abban az esetben, ha a vezető nem ismeri el a vétket, szabálysértési eljárást indítanak vele szemben.

 

 A szabályok szerint nem csak telefonálni nem szabad vezetés közben, ha nem kézbe venni is tilos

A szabályok szerint nem csak telefonálni nem szabad vezetés közben, ha nem kézbe venni is tilos

 

Ebben az esetben a bizonyítási kötelezettség terhei is a sofőr költsége. Az eljárás során az utasok tanúvallomásai, illetve fedélzeti kamera szolgálhat bizonyítékként. Amennyiben nem bizonyítható az ártatlanság, az 20 ezer forintnyi pénzbírságot van maga után, továbbá három büntető pontot szabnak ki. Mindazonáltal az autóban headsettel vagy kihangosítással telefonálhatunk, ám ilyenkor is követelmény, hogy nem nyomható meg a készülék gombja.

 

/T.D.

D.A.S. Jogszervíz

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu