Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

Módosulnak a szerzői jogi szabályok

2021. May 07. 15:24
Módosulnak a szerzői jogi szabályok

Megreformálják a szerzői jogi szabályokat, június 1-jétől új rendelkezések lépnek életbe, amelyek sok hézagot betömnek majd. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közleménye szerint a tartalmak könnyebben hozzáférhetővé válnak, felhasználásuk egyszerűbb lesz. Az uniós irányelvekhez jobban igazodik majd, valamint az interneten fellelhető anyagok használatát is tisztázza, megjelenik benne a sajtókiadói jog és az úgynevezett paródiakivétel is.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közlése szerint a szerzők és a jogosultak helyzetét erősíti majd az új szerzői jogi szabálygyűjtemény, emellett könnyebben hozzáférhetővé válnak a tartalmak. Sokkal átláthatóbb lesz a szerzők és az előadóművészek díjazására vonatkozó szabályozás, és végre tisztázza az internetes platformok felelősségét a felületükre feltöltött szerzői jogi tartalmak felhasználásával kapcsolatban.  

 

 

Fontos továbbá, hogy a kulturális örökségvédelmi intézmények a kereskedelmi forgalomban már nem elérhető műveket könnyebben tudják használni, írják. Az uniós irányelveket átültetik a magyar szabályozásba, ezzel szabadabb felhasználási módot bevezetve a szöveg- és adatbányászat tekintetében. Megjelenik az új jogi szabályokban az úgynevezett paródiakivétel is: egyes szerzői jogi tartalmak szabadon átdolgozhatók, "parodizálhatók" lesznek az eredeti mű alkotójának engedélye nélkül is. 

 

Ahogy Pomázi Gyula, a hivatal elnöke fogalmaz, az új szabályok révén a nagy szolgáltatók a rajtuk keresztül elért zenék, videók után fizetnek majd az alkotóknak. Kitér rá, hogy természetesen a nem üzleti célú zenefelhasználások után nem kell fizetnie a feltöltőknek. Bevezetik a sajtókiadói jogot is. Az online hirdetési bevételek egyelőre sajnos szinte csak a nagy internetes platformokhoz folynak be, de júniustól a kiadók kizárólagos jogokat kapnak kiadványaik online felhasználásánál. 

 


Az SZNTH közleményében kitér rá, hogy mindemellett elfogadták a Lisszaboni Megállapodás Eredetmegjelölésekről és Földrajzi Jelzésekről Szóló Genfi Szövegének megerősítéséről szóló törvényét is. Ennek értelmében a magyar termelők könnyebben szerezhetnek majd nemzetközi oltalmat termékeiknek, nemcsak az eredetmegjelölések esetén, hanem a földrajzi jelzésükre is.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu