Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

Módosították a piacfelügyeleti törvényt

2021. June 11. 11:44
Módosították a piacfelügyeleti törvényt

A júliusban hatályba lévő piacfelügyeleti törvény módosításával bővítik a fogyasztóvédelem eszközrendszerét a vásárlók érdekében- jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A termékek visszahívásában erősítik a vállalkozások önkéntes intézkedéseinek szerepét. A cégek azokat az árucikkeket, melyeket kockázatosnak találnak, a hatóság jelzése nyomán meg is semmisíthetik. Az önkéntes eljárással megspórolják a hatósági eljárás és az adminisztrációs terheket. Amennyiben nem határidőben lépnek, megbírságolhatják őket.

 

Ha nem intézkednek időben, akkor bírságra számíthatnak a vállalkozások

 

Minden évben több ezer kereskedelmi forgalomban lévő árucikk termékbiztonsági ellenőrzését végzi el az ITM akkreditált vegyipari és műszaki laboratóriumai. A vizsgálatok a meg nem állapítható veszélyforrások és kockázatok feltárását szolgálják. A fogyasztóvédelmi jelenlét folyamatos, mellyel szeretnék elérni, hogy a magyar vásárlók biztonságos kínálatból választhassanak az üzletekben és webáruházakban.

 

Az elmúlt években a vámhatáron elvégzett helyszíni vizsgálatok miatt, több mint ezerszeresére nőtt az ellenőrzött termékek darabszáma. A piacfelügyelet 2018-ban 22 ezer árucikket vizsgált meg, mely szám 2019-ben 480 ezerre nőtt, 2020 pedig már több mint 7 millióra emelkedett. A vámhatóság által feltartóztatott veszélyesnek ítélt termékekkel nemcsak a magyar, hanem az európai vásárlókat is megóvják.

 

A jelenlegi előírások alapján a laborvizsgálatok során kockázatosnak vagy veszélyesnek talált termékek forgalmazójával, importőrével, gyártójával szemben eljárást indítanak. A tavalyi év során 120 ezer kereskedelmi forgalomban lévő termék mintegy 40 %-ának vonatkozásában, a hatóságnak intézkednie kellett. Az ITM szakmapolitikai programjában szerepel a fogyasztóvédelmi partnerség elmélyítése, ezért az első alkalommal kisebb hibát vétett vállalkozást csak figyelmeztetésben részesítik, de nem szankcionálják még.

 

A piacfelügyeleti törvény tavalyi módosításával a termékvisszahívásoknál teret nyert az együttműködő szemlélet. A július 16-tól hatályba lépő újítás szerint a kockázat felderítésével nem indítanak azonnal hatósági eljárást. A vállalkozás kap néhány napot, hogy önként intézkedjen, mellyel azt üzenheti a vásárlóinak, hogy kiemelten kezeli a biztonságukat. A veszélyesnek ítélt termékeket a cégek saját maguk is visszahívhatják és gondoskodhatnak a megsemmisítésükről, kiváltva ezzel a hatósági eljárást.

 

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár kiemelte: "a vásárlók biztonsága természetesen a legkisebb mértékben sem csorbulhat. Ha a vállalkozás a megszabott határidőig nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor az eddigi gyakorlatnak megfelelően a piacfelügyeleti hatóságok intézkednek. Elrendelhetik a problémás termék kivonását a forgalomból, súlyosabb kockázat esetén a vásárlóktól való visszahívásra kötelezhetik a kereskedőt. A mulasztó cégeket ekkor már bírság kiszabásával is együttműködésre késztetheti a hatóság. A piacfelügyeleti törvény nyár közepétől alkalmazható új elemeit a jogkövető vállalkozások és a fogyasztók naprakész tájékoztatása érdekében a következő hetekben további közleményekben is részletezi a minisztérium."

 

BG

Forrás: MTI

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu