Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Jog

Módosítás előtt áll a fogyasztóvédelmi törvény

2012. March 22. 16:47
Módosítás előtt áll a fogyasztóvédelmi törvény
Mindössze az Országgyűlés jóváhagyása van hátra ahhoz, hogy életbe lépjen az új fogyasztóvédelmi törvény. A módosítások hatására felgyorsulhat a panaszkezelés, a békéltető testületek hatásköre pedig bővülhet.
Kibővíti a fogyasztó fogalmát, valamint kiigazítást tesz az utolsó módosítás során bevezetett szabályokon az új fogyasztóvédelmi törvény. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az új szabályok a panaszkezelés kérdését is érintik, így a jövőben törvény írná elő a vállalkozások számára, hogy egy adott határidőn belül érdemi választ adjanak a fogyasztói panaszokra. A tervezetben szerepel, hogy bővítésre kerülne a békéltető testületek hatásköre. A testület jelenleg a fogyasztói jogviták bíróságon kívüli rendezését látja el, a törvénymódosítás után viszont tanácsadó feladatokat is szolgálna a fogyasztói jogokkal és kötelességekkel kapcsolatban.

Az új fogyasztóvédelmi törvény célja, hogy a fogyasztó magabiztosabbá váljon saját ügyeit illetően.

Már csak az Országgyűlés jóváhagyása van hátra az új fogyasztóvédelmi törvény bevezetéséhez

A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelte, hogy amennyiben a javaslat elfogadásra kerül, úgy a fogyasztói panaszok kezelése gyorsabbá válhat, továbbá a fogyasztók érdekében eljáró civil szervezetek is hatékonyabban tudnának eljárni. A törvénymódosítás fő célja a szaktárca szerint az, hogy a fogyasztó magabiztosabbá váljon, és saját ügyeit felelősségtudatosan kezelhesse. A tervezet életbe lépéséhez már csak az Országgyűlés jóváhagyása szükséges.

-W-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu