Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.18. - Thursday, Andrea napja van.

Jog

Módosítani akarják a felsőoktatási törvényt

2014. June 18. 11:05
Módosítani akarják a felsőoktatási törvényt

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a napokban jelentette be, hogy a kormány kezdeményezi a felsőoktatási törvény módosítását.

A tervek között szerepel, hogy kancellári rendszert vezetnek be, ami főként a gazdasági menedzsmentet és a gazdálkodást érintené egy intézményen belül. A módosításokat már szeptembertől szeretnék bevezetni. Balog Zoltán, a június 16-án tartandó budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy ki kell alakítani azt a viszonyt, ami megfelelő az egyetemi autonómia a hatékony gazdálkodás között. Arról is beszámolt, hogy a jövőben a rektor maradna az első felelős, de a működés már a kancellárhoz tartozna, aki munkáltatói jogokkal is rendelkezne. Az oktatásban dolgozók munkáltatói jogaikat továbbra is a rektor gyakorolná.

 

 

 

Már szeptembertől beakarják vezetni az új törvényt

 

 

 

A tervek szerint a miniszterelnök nevezi majd ki a kancellárt. Olyan személyt akarnak választani, aki megfelel a kiszabott feltételeknek. Több intézményben is nagyobb változás lesz a törvénynek köszönhetően. A Pető Intézet például állami fenntartás alá került majd, a Testnevelési Egyetemnek pedig lehetősége lesz leválni a Semmelweis Egyetemről. A módosítás egyik célja, hogy az iskolák biztonságosan tudjanak működni.

 

 

 

N.O.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu