Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.19. - vasárnap, Vilhelmina napja van.

Jog

Mikor kell könyvvizsgálót alkalmazni?

2017. szeptember 13. 08:49
Mikor kell könyvvizsgálót alkalmazni?

A könyvvizsgálás egy külső, független pénzügyi ellenőrzés, mely során megvizsgálják, hogy a vállalkozó üzleti évéről készített éves beszámoló megfelelően készült-e el és valós képet ad-e a vagyoni és pénzügyi helyzetről. Ugyanakkor csak egyes feltételek teljesülésekor kötelező a könyvizsgálat.

A számviteli törvény szerint a kettős könyvitel esetén kötelező a vizsgálat, ám, ha az üzleti évet megelőző két év átlaga nem haladja meg a nettó 300 millió forintos árbevételt és a foglalkoztatottak száma az 50 főt, nem kötelező a könyvvizsgálat. A mentesítő feltételek nem vonatkoznak a takarékszövetkezetekre, a konszolidálásba bevont vállalkozásra, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepére, arra a vállalkozóra, amelyik a megbízható és valós kép érdekében eltér a törvény előírásaitól, a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodóra, valamint arra a vállalkozóra, ha a tárgyévi üzleti év mérlegfordulónapján 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebben lejárt köztartozása van.

 

Mikor kell könyvvizsgálót alkalmazni?

Csak egyes feltételek teljesülésekor kötelező a könyvizsgálat

 

Az első állandó könyvvizsgálót a vállalkozás létesítő okiratában kell kijelölni, ezt követően a könyvvizsgálót a társaság legfőbb szerve választja. Állandó könyvvizsgálót legfeljebb öt évre lehet választani, és a könyvvizsgálói nyilvántartásban szereplő egyéni könyvvizsgáló vagy könyvvizsgáló cég lehet. A törvény összeférhetetlenségi szabályokat is előír a könyvvizsgáló személy függetlenségének biztosítása érdekében. Ennek alapján nem lehet könyvvizsgáló a gazdasági társaság tagja, vezető tisztségviselője, felügyelőbizottsági tagja és e személyek hozzátartozója, valamint korábbi munkavállaló se, csak a jogviszony megszűnése után három évvel.

 

D.A.S. Jogszervíz

/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu