Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.19. - vasárnap, Vilhelmina napja van.

Jog

Mikor kell indokolni a felmondást?

2017. október 16. 13:54
Mikor kell indokolni a felmondást?

A D.A.S. Jogszervíz összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a felmondás indoklási kötelezettségéről: munkavállalót és munkáltatót egyaránt érint? Milyen következményei vannak, ha nem teszünk eleget indokolási kötelezettségünknek?

A munkaviszony megszűnése történhet közös megegyezéssel, felmondással vagy azonnali hatályú felmondással, ám közös bennünk, hogy írásos formát kell öltenie. Amennyiben valamelyik felet indkolási kötelezettség terheli, akkor figyelembe kell vennie, hogy valós, világos és okszerű legyen az indoklása. Akkor valós, ha ténylegesen megtörténtek a leírtak, világos, amennyiben a másik fél megismerheti, leellenőrizheti és adott esetben cáfolhatja is az okot, továbbá okszerű ha abból objektíven arra lehet következtetni, hogy a munkaviszony további fenntartására a felek közt nincs lehetőség.

 

Próbaidő alatt, illetve munkavállalóként határozatlan idejű jogviszony alatt nem kötelező a felmondás megindoklása

Próbaidő alatt, illetve munkavállalóként határozatlan idejű jogviszony alatt nem kötelező a felmondás megindoklása

 

A munkaviszony megszűnésének mindig van indoka, ám próbaidő alatt, illetve munkavállalóként határozatlan idejű jogviszony alatt nem kötelező az indoklás. Ugyanakkor, ha minden esetben indoklással látjuk el a felmondást, annak ugyanúgy meg kell felelnie a hármas kritériumnak. Ha a kötelezettség ellenére valamelyik fél elmulasztja az indoklást, avagy nem felel meg a kritériumoknak, a másik fél a felmondás közlésétől számított 30 napon belül keresettel élhet a munkaügyi bíróság előtt, jogellenes munkaviszony-megszüntetés címen.

 

D.A.S. Jogszervíz

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu