Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.22. - Monday, Magdolna napja van.

Jog

Megváltoznak 2022 januártól a jótállás feltételei

2021. December 24. 05:32
Megváltoznak 2022 januártól a jótállás feltételei

A jótállásra vonatkozó feltételek megváltoznak 2022. januártól.

Az új szabályozás értelmében 2022. januártól a kereskedőnek az eddigi fél év helyett 1 éve lesz bizonyítania, hogy a termék előállítása során keletkezett-e a hiba, vagy a vásárló nem rendeltetésszerűen használatából ered. A teljes vételárat már az első javítás vagy csere után vissza lehet kérni bizonyos szavatossággal érintett termékeknél, mint a ruhák, cipők és a 10 ezer forintnál olcsóbb műszaki cikkek.

 


Változnak a jótállás feltételei

 

A digitális áruk és szolgáltatások esetén fél év helyett 1 évre hosszabbodik az időszak, amikor a termékkel kapcsolatos minőségi kifogás esetén a vállalkozás oldalán van a bizonyítási teher. A vásárlónak 6 hónapja lesz bizonyítani a hibát. Abban az esetben, ha kiderül a termék nem rendeltetésszerű használat miatt ment tönkre, akkor a kereskedőnek nem kell javítania, cserélnie az árut.

 

A következő évtől változás lesz, hogy a termék harmadik javítása után kötelező lesz a csere. Kiegészítés még, hogy fennáll az a lehetőség is, amikor bizonyos esetekben már az első javítást vagy cserét követően visszakérheti a vásárló a vételárat.

 

A cégeknek jótállási nyilatkozatot kell kiadniuk tartós adathordozón, melynek tartalmaznia kell a jótállásra kötelezett nevét és címét, az áru megjelölését. Amennyiben az adott terméket 3 év önkéntes jótállással reklámozzák, de az átadott jótállási nyilatkozatban csak 2 éves jótállási időt tüntetnek fel, akkor a fogyasztó szempontjából az előbbi számít irányadónak.

 

A jótállás-szavatosság feltételei 2021 elejétől megváltoztatta a 17 éve szinte változatlan szabályokat. A korábbi 1 éves jótállási idővel szemben, a termék árától függően kétszer-háromszor is hosszabbodik a jótállási idő. Egyértelművé vált, hogy a garanciának nem lehet feltétele az eredeti csomagolás megléte, valamint elektronikusan is kiállíthatók a jótállási jegyek.

 

BG

Forrás: MTI

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu