Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

Másfélszeresére nőtt a bírósági távmeghallgatások száma egy hónap alatt

2020. April 29. 13:34
Másfélszeresére nőtt a bírósági távmeghallgatások száma egy hónap alatt

Csaknem 60 százalékkal nőtt a koronavírus-járvány időszakában egy hónap alatt a távmeghallgatások száma a bíróságokon - tudatta az Országos Bírósági Hivatal.

Az országos távmeghallgatási rendszer kiépítése 2019 végére készült el, összesen 184 végponttal, most már az ország minden járásbíróságán, törvényszékén, ítélőtábláján és a Kúrián is van legalább egy, telekommunikációs eszközökkel felszerelt tárgyalóterem, minden bírósági épület elérhető videokonferencián - írták. A közlemény szerint a távmeghallgató rendszer kiépítése óta egyre gyakrabban használják az eszközöket. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Via Video rendszer jelentős szerepet játszik a veszélyhelyzet alatt megtartott tárgyalások zökkenőmentes lebonyolításában.

 

Másfélszeresére nőtt a bírósági távmeghallgatások száma egy hónap alatt

 

Távmeghallgatással személyes megjelenés nélkül bonyolíthatók le a bírósági kihallgatások, meghallgatások peres felek, vádlottak, tanúk, szakértők esetében, úgy, hogy a helyszínek között biztosított a folyamatos, ellenőrzött, valós idejű kép- és hangkapcsolat. A távmeghallgatás segíti a bírók munkavégzését, speciális felkészülést nem igényel. 

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu