Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.18. - szombat, Jenő napja van.

Jog

Már javában tartanak a karácsonyi fogyasztóvédelmi razziák

Már javában tartanak a karácsonyi fogyasztóvédelmi razziák
Novemberben kezdődött és egészen a karácsonyi szezon végéig tartanak majd a fogyasztóvédelmi ellenőrzések szerte az országban. Az ellenőrök veszélyes áruk után kutatva vizsgálják át a boltok polcait, emellett az árak megfelelő feltüntetésére és az akciós termékekre is kiemelt figyelmet szentelnek.
Selmeci Zsuzsanna, a Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének osztályvezetője a Metropolnak elmondta, hogy az ellenőrzési sorozat már pár hete kezdetét vette annak érdekében, hogy az vásárlási rohamok idejére már minél kevesebb problémás termékkel találkozhassanak az emberek. A legtöbb veszélyesnek számító játékok és elektronikai cikkek továbbra is a piacokról kerülnek ki, emellett persze a bevásárlóközpontokat, áruházláncokat is szigorú vizsgálat alá vetik. Utóbbi helyen nem is általában a minőséggel van gond, hanem azzal, hogy a feltüntetett akciós árak ellenére a pénztárnál mégis többet kell fizetniük a vásárlóknak. Az osztályvezető hozzátette, hogy vannak évről évre visszatérő problémás árucikkek, mint például a mérgező anyagokat tartalmazó műanyag baba, a fulladást okozó játékok, illetve az áramütés veszélyét jelentő fényfüzérek.

jog2.jpg

A selejtes fényfüzérek akár tüzet is okozhatnak

Az elmúlt két hét alatt csak Budapesten 70 razziát tartottak a fogyasztóvédelem munkatársai, melyek során 22 veszélyes árucikket találtak, köztük 15 fényfüzért. Az ellenőrök a 194 féle műszaki termék vizsgálata folyamán 37 esetben, vagyis minden ötödik alkalommal fedeztek fel valamilyen problémát, valamint a 19 próbavásárlásuk alkalmával 6318 forint értékben károsították meg őket. A szakemberek tehát arra figyelmeztetik a vásárlókat, hogy minden esetben körültekintően járjanak el, tehát bizonyosodjanak meg a termékek megfelelő műszaki állapotáról, a feltüntetett ár valódiságáról, továbbá célszerű elkerülni a megbízhatatlannak tűnő piaci és vásári árusokat.

-W-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu