Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.10. - péntek, Amália napja van.

Jog

Közlöny Könyvek 3.

2006. október 18. 06:11
Közlöny Könyvek 3.
Közlöny Könyvek - A Munka Törvénykönyvéről szóló
1992. évi XXII. törvény magyarázata I–II.

A legfontosabb törvények naprakész magyarázatát a szaktekintélynek számító Magyar Hivatalos Közlönykiadó (www.mhk.hu) szerzői eredetileg a Hivatalos Jogszabálytár CD felhasználói számára készítették. Nem csak szakemberek és egyetemi hallgatók, hanem a laikus felhasználók részéről is komoly igény mutatkozik a könyv formában történő megjelentetésre, ezért ezeket a kommentárokat már külön könyvsorozatban, Közlöny Könyvek cím alatt is kiadják. A Magyar Hivatalos Közlönykiadó ((www.mhk.hu) célja, hogy a jogalkalmazást segítő információkat kedvező áron a lehető legszélesebb kör számára tegye elérhetővé.

A sorozat kötetei egyszerre elméleti és gyakorlati kézikönyvek, amelyek egy-egy konkrét törvény egységes szerkezetbe foglalt szövegén, az adott jogterület fogalmainak kifejtésén túl tartalmazzák az adott jogszabályok értelmezését, magyarázatát, ahol szükséges, az európai uniós szabályozást is.
A kialakult joggyakorlatot a szerzők egyebek közt bírósági határozatok feldolgozásával szemléltetik, a gyakorlati alkalmazást pedig jegyzetekkel, iratmintákkal segítik. A Közlöny Könyvek már megjelent vagy előkészületben lévő kötetei – például a Polgári Törvénykönyv, a Büntető Törvénykönyv, a Munka törvénykönyve, a szövetkezeti törvény, a társasházi törvény, a családjogi törvény, a polgári perrendtartás, az illetéktörvény, a cégtörvény, vagy a biztosítókról szóló törvény magyarázata – önálló szakkönyvként, egyetemi tananyagként is elismertek.


2. A Munka Törvénykönyvéről szóló1992. évi XXII. törvény magyarázata I–II. – Magyar Hivatalos Közlönykiadó

Szerzők: dr. Bankó Zoltán – dr. Berke Gyula - dr. Gyulavári Tamás – dr. Kiss György


253_2006101720330_692.jpgAz 1992. július 1-jével hatályba lépett Munka Törvénykönyve a szociális piacgazdaságnak megfelelő munkajogi rendszert vezetett be, és (a korábbi szabályozástól eltérően) úgymond nem-hatósági jellegű szabályozást, alapvetően minimál-standardokat rögzített.

A Munka Törvénykönyve az elmúlt több mint egy évtized alatt számos érdemi és apróbb módosításon esett át, amelyeknek egy része az Európai Unióhoz történő csatlakozás miatti jogharmonizációs követelményeknek felelt meg, másik részük azonban aktuálpolitikai megfontolásokat követett.

A kiadvány a normaszövegen túl elméleti alapvetést ad a magyar munkajog rendszeréről, a munkajogviszonyok egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyoktól történő elhatárolásáról, kitekintést nyújt az európai uniós szabályozás és a kapcsolódó magyar jogi szabályozás tartalmára, figyelemmel van a bírói gyakorlatban kialakult, jogalkalmazást segítő értelmezésekre is.

MHK - MCOnet


Szólj hozzá! A Magyar Hivatalos Közlönykiadó új kommentársorozatának, a Közlöny Könyvek köteteinek bemutatása - JogA hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.hu
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu