Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Jog

Könnyebben lehet értékesíteni a társasházak parkolóhelyeit

2022. May 06. 10:10
Könnyebben lehet értékesíteni a társasházak parkolóhelyeit

A társasházi gépkocsibeállókat könnyebbé vált értékesíteni egy jogszabálymódosításnak köszönhetően.

A társasházakhoz tartozó gépkocsibeállókat 2022.május 2-től egyszerűbben lehet értékesíteni. A parkolóhelyeket korábban nem önálló ingatlanokként jegyezték be az ingatlan-nyilvántartásba, hanem közös garázsként, ami további bonyodalmakat okozott a későbbiek során.

 


Könnyebben lehet eladni a parkolóhelyeket

 

Eladás esetén a parkolóhely értékesítésekor meg kellett keresni a tulajdonostársakat és tértivevényes leveleken keresztül tájékoztatni őket az értékesítési szándékról és elővásárlási jogaikról, ami így jelentős kiadásokat jelentettek az eladóknak.

 

Egy jogszabálymódosítás azonban lehetővé teszi, hogy a parkolóhelyeket önálló ingatlanként vegyék nyilvántartásba, ezáltal könnyebbé válik nemcsak a régi, közös tulajdonban álló társasházi garázsok, hanem az újonnan épülők vonatkozásában is a parkolóhelyek értékesítése.

 

A jövőben elegendő, ha a parkolóhely eladója a földhivatal részére csatolja a társasházi közös képviselő nyilatkozatát, amely igazolja, hogy a vételi ajánlatot a társasház közös használatú helyiségében kifüggesztették. A gyakorlatban már alkalmazták ezt a megoldást, azonban eddig az adott földhivatal jóindulatán múlott, hogy azt el is fogadták-e.

 

BG

Forrás: MTI
A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu