Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Jog

Kedvezőbbé tették az ekhot, devizában is fizethető a TAO

2022. August 26. 19:59
Kedvezőbbé tették az ekhot, devizában is fizethető a TAO

A kormány több kedvező adóváltozásról döntött.

A vállalkozások támogatása érdekében 2022.szeptembertől a kormány 13 százalékponttal csökkenti az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértékét. Ennek megfelelően a fizetendő ekho mértéke 15 százalékra csökkent.

 


Kedvező döntésekről határoztak

A döntés íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek (például hangmérnökök, díszletezők, statiszták, sminkesek, jelmezkészítők) jelenthet segítséget az ekho választása.

 

Az ekhót "normál foglalkozás" mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érin tettek, feltéve, hogy a minimálbérig normál módon megtörténik az adó- és járulékterhek megfizetése. Akkor, ha egy statisztát négy órában foglalkoztatják, akkor az ekhós bevételt arányosítani kell, így esetében az éves bevételi határ 30 millió forint.

 

A kormányrendelet a katás cégek áttérését is segíti, mert eltörli a könyvvizsgálati kötelezettséget a katás cégek esetében. A közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek azonban ezúttal mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

 

A másik könnyítés a katás cégek korlátlanul felelős tagját, jellemzően a betéti társaságok beltagját érinti. A katás cégnek nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszűntetését, mert már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba lehet venni egyéni vállalkozóként a korlátlanul felelős tagot (beltagot). Így a katás betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet.

 

A háborús gazdasági helyzet miatt a cégek adófizetését is egyszerűsíti a kormány, hiszen a társasági adót nemcsak forintban, hanem dollárban vagy euróban is megfizethetik.

 

BG

Forrás: MTI

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu