Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.12.13. - péntek, Luca napja van.

Jog

Jövő héten életbe lép a nemdohányzók védelméről szóló módosított törvény

2011. december 23. 06:32
Jövő héten életbe lép a nemdohányzók védelméről szóló módosított törvény
Jövő vasárnaptól tilos lesz a dohányzás a közforgalmú intézményekben. A kormány még április 26-án módosította a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII-es törvényt, mely 2012. január 1-jén lép hatályba.
A nemdohányzók védelméről szóló módosított törvény értelmében január 1-jétől tilos lesz a dohányzás a közforgalmú intézményekben, melybe beletartoznak a vendéglátóhelyek, a munkahelyek, a közösségi közlekedési eszközök, a megállók, az aluljárók, illetve a játszóterek és azok 5 méteres környezete. A törvény szerint a munkahelyeken és a közösségi közlekedési eszközökön egyáltalán nem lehet kijelölni dohányzóhelyet, vagyis a vonatokon is megszűnnek a dohányzókocsik. Emellett a közoktatási, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, valamint egészségügyi szolgáltatóknál még nyílt légtérben sem lesz megengedett a dohányzás.

jog2.jpg

Jelentős korlátozás vár a dohányosokra január 1-jétől

Magyarország lakosságának több mint harmada dohányzik, a tüdőrák által okozott haláleseteket tekintve pedig hazánk világelső. A törvény szigorításával a dohányzás okozta egészségügyi problémák csökkenését várják. A tilalom betartását az ÁNTSZ fogja végezni, a törvénysértőket pedig 20 és 50 ezer forint közötti pénzbírsággal is sújthatják.

-W-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu