Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.19. - vasárnap, Vilhelmina napja van.

Jog

Jól teljesít a magyar bírósági szervezet

2018. április 17. 13:04
Jól teljesít a magyar bírósági szervezet

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke sajtótájékoztatón közölte: magyar bírósági szervezet európai összehasonlításban is jól teljesít, országszerte csak néhány tucat esetben fordul elő, hogy sokáig tartanak a perek.

A bírósági szervezet elnöke a Tolna megyei járásbíróságok példáját említette, ahol tavaly az ügyek 75 százaléka hat hónapon, 92 százaléka pedig egy év alatt befejeződik, és csak 3,9 százalékuk zárul két éven túl. Példaként említette, hogy Olaszországban egy átlagos polgári per időtartama az elsőfokú bíróságokon 956, míg Magyarországon 189 nap. Handó Tünde eredménynek nevezte, hogy nem történt tavaly visszaesés a bíróságok mutatóiban, annak ellenére, hogy három nagy kódex - a polgári és a közigazgatási perrendtartás, valamint az új büntető törvénykönyv - lépett, illetve lép hatályba, amire fel kellett készülniük a bíráknak.

 

Jól teljesít a magyar bírósági szervezet

A magyar bírósági szervezet európai összehasonlításban is jól teljesít

 

Az OBH elnöke kifejtette: a bírósági szervezet a szolgáltató bíróság jegyében igyekszik megvalósítani azt, hogy az ügyfelek jobban hozzáférjenek ügyeikhez. Ennek egy példája az ügyfélközpontok, amelyek közül az elsőt a múlt héten Egerben adták át; itt más helyszínen folyó eljárásokba is betekinthetnek az ügyfelek. Elmondta azt is, hogy tavaly a középiskolások számára indított Nyitott bíróság programnak országszerte 58 710 résztvevője volt. "Azt reméljük, hogy a programmal hozzá tudunk járulni a jogismeret fejlesztéséhez" - fogalmazott. 

 

MTI/T.D.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu