Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.23. - csütörtök, Beáta napja van.

Jog

Jogszerűtlen lehet az e-cigaretta patikán kívüli árusítása

2012. február 23. 22:38
Jogszerűtlen lehet az e-cigaretta patikán kívüli árusítása
Gyógyszernek minősül, éppen ezért jogszerűen csak patikában lehetne árulni a nikotint tartalmazó elektromos cigarettát. A dohányosok körében egyre népszerűbb terméket viszont egyelőre semelyik gyógyszertár nem árusítja.
Lesti Laura, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtóreferense a Blikknek elmondta, hogy a 2005. évi XCV. törvény egyértelműen fogalmaz, eszerint pedig gyógyszernek minősül minden olyan termék, ami az emberi szervezetbe nikotin-hatóanyagot juttat. A törvény szerint tehát hivatalosan a nikotintartalmú elektromos cigaretta is gyógyszer, s mint olyan, csak gyógyszertárakban lehetne árusítani. Lesti Laura szerint nem garantálható egy e-cigaretta minősége és megbízhatósága, így egy rosszul működő szerkezetnél teljesen kiszámíthatatlan, hogy mennyi nikotint juttat a szervezetbe.

A törvény szerint az elektromos cigaretta gyógyszernek minősülő készítmény.

Elvileg csak patikákban lehetne árulni az e-cigarettát

Ahhoz, hogy egy gyógyszertár e-cigarettát árusíthasson, először engedélyeztetni kell, ehhez viszont meg kell felelnie a gyógyszerekre vonatkozó előírásoknak, valamint át kell mennie az általános eljáráson. Az e-cigivel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is véleményt alkotott, miszerint addig nem lehet a termékre leszokást elősegítő eszközként tekinteni, amíg a különböző klinikai és toxikológiai vizsgálatokat el nem végzik rajta.

-W-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu