Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.14. - Friday, Vazul napja van.

Jog

Jogszabály tilthatja nemsokára a lézerblokkolók használatát

2012. April 12. 16:17
Jogszabály tilthatja nemsokára a lézerblokkolók használatát
Betilthatják a 2003 óta legálisan használható lézerblokkoló használatát, ha a Parlament elfogadja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jogszabály-módosítást. A TotalCar információi szerint a változásokra akár néhány héten belül sor kerülhet.
Nemsokára büntetés járhat azért, ha valaki radardetektort szerel autójára. A TotalCar internetes magazin a témával kapcsolatban felkereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, amely válaszlevelében megerősítette a portál információt. A szaktárca szerint "...nem használható a közúti közlekedés hatósági ellenőrzésében alkalmazott eszközök (különösen a járműsebesség-mérő berendezés) működésének előjelzésére, befolyásolására, zavarására alkalmas eszköz (így pl. lézerblokkoló sem). A szaktárca szándékai szerint az egyértelmű, közvetlen tilalmat rögzítő jogszabály-módosítás akár már a közeli hetekben megjelenhet."

Betiltaná a lézerblokkolók használatát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Heteken belül illegálissá válhat a lézerblokkolók használata

A lézerblokkoló használatát az Európai Unió több országában is, így például Franciaországban és Ausztriában is tiltja a törvény. Magyarországon 2003 óta legalizálták a berendezés használatát, a Parlament által elfogadott akkori jogszabály a radardetektorokat és a blokkolókat a közbiztonságra nem veszélyes eszközök közé sorolta. A mostani módosítás kapcsán azt egyelőre nem tudni, hogy a szigorítás kiterjed-e a GPS-ek traffipax-adatbázisára vagy a TMC-re, azaz a forgalom figyelését lehetővé tevő szolgáltatásra.

-W-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu