Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

ITM: jövő évtől megbírságolhatják a rossz árucikket értékesítő multikat

2021. May 28. 11:24
ITM: jövő évtől megbírságolhatják a rossz árucikket értékesítő multikat

2022. május 28-án lép hatályba az a törvényi előírás, amely lehetővé teszi a kettős minőség szankcionálását. Akár fél milliárd forint bírságra számíthat tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt az a multi, amelyik rossz minőségű árucikket kínál a magyar vásárlóknak.

Az ITM laborvizsgálatokon 120 termékpárt ellenőrzött, de kb. harmadánál a külföldi változatokban több hatóanyagot, vagy a csomagoláson bővebb tájékoztatást találtak.

 

Több esetben kettős minőséget állapítottak meg

 

Jövő májustól tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként szankcionálhatóvá válik a kettős minőség. Ez a kettős minőség azt jelenti, hogy egy gyártó cég az eltérő összetételben és minőségben gyártott termékeit, azonos külsővel forgalmazza az európai uniós tagállamokban.

 

2017-ben elsők között lépett fel Magyarország a káros gyakorlattal szemben és közös fellépést javasolt. A fogyasztóvédelmi törvény módosításával, tavaly decemberben építette be az Országgyűlés a nemzeti szabályozásba, a kapcsolódó uniós irányelvben foglaltakat.

 

A szankcionálás mértéke jövő nyártól a gyártó árbevételének 5 %-a lehet, multicégek esetében legfeljebb 500 millió Ft.

 

Idén 420 termékminta vizsgálatot végzett el az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma. Összehasonlították az itthon kapható 120 féle háztartási-vegyipari és tisztálkodási-kozmetikai szert az Ausztriában, Németországban és Olaszországban megvásárolhatóakkal. Elsősorban a címkéket, csomagolásokat, összetevőket és a hatóanyagtartalmat vizsgálták.

 

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta, hogy a bevizsgált 120 termékpárból 41 esetben állapítható meg a kettős minőség. 29 esetben több hatóanyagtartalma volt a külföldi-szereknek, mint a magyar boltokban kapható azonos termékeknek. A hazai fogyasztók hátrányos megkülönböztetését 24 esetben állapították meg, mert az olasz, osztrák és német termékek csomagolásain több tájékoztatás szerepelt. Az ellenőrzött árucikkek tizede eltérő minőségben kapható Magyarországon és Nyugat-Európában. Forgalmazási szempontból 14 terméknél kettős minőséget tapasztaltak, mert 1-1 termékcsalád jobb termékeit itthon nem árusították.

 

Jövő májustól lesz lehetőség az eltérő minőségű termékek hatósági eljárásának megindítására is. A gyártóknak és forgalmazóknak másfél évük van a felkészülésre, hogy megfeleljenek a jogszabályi kötelezettségeknek. A fogyasztóvédelem már most jelzi a piaci szereplőknek, hogyan változtassák meg gyakorlatukat a bírság elkerülésének érdekében. 

 

BG

Forrás: MTI

 

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu