Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.14. - kedd, &Őrs napja van.

Jog

Hivatalos Jogszabálytár CD

2006. szeptember 16. 15:23
Hivatalos Jogszabálytár CD
Jog - A Magyar Hivatalos Közlönykiadó (www.mhk.hu)
CD-terméke, a Hivatalos Jogszabálytár bemutatásaA Magyar Hivatalos Közlönykiadó (www.mhk.hu) a magyarországi jogalkotás hivatalos kiadójaként nem csak a közlönykiadás hagyományos igényeinek, hanem korunk gyorsan változó követelményeinek is meg kell, hogy feleljen.
A Kiadó vállalja annak felelősségét, hogy a jogalkalmazók minden területen a hiteles és autentikus forrás igényével fordulnak hozzájuk, ezért – a közlönykiadásra épülve, a hiteles szövegállományok kezelőjeként – kifejlesztették havi frissítésű CD jogszabály-gyűjteményüket is.


841_20061214152329_395.jpgHatályos jogszabályok

Az immár másfél évtizedes múltra visszatekintő Hivatalos Jogszabálytár ma a Közlönykiadó vezető elektronikus terméke, amely
• tartalmazza a jogszabályok hatályos adatbázisát, azaz a Magyar Közlönyben és más hivatalos lapokban megjelent jogszabályokat, valamint az állami irányítás egyéb jogi eszközeit, a módosításokkal egységes szerkezetben, illetve azok valamennyi korábban hatályos szövegváltozatát,
• tartalmazza a jogalkalmazást elősegítő egyéb joganyagokat, például a jogegységi és a bírósági határozatokat, az APEH iránymutatásait, KSH-nómenklatúrákat,
• tartalmazza a társadalmi-gazdasági élet legfontosabb területeit szabályozó törvények kommentárjait, amelyeket elismert elméleti és gyakorlati szakemberei készítettek, és rendszeresen frissítenek,
• tartalmazza a napi munkavégzést, ügyintézést megkönnyítő olyan adatbázisokat, mint az Iratmintatár, az űrlapkitöltő vagy a szakkifejezések megértését segítő Jogi fogalomtár

Funkciók

A Jogszabálytár használatát a jól áttekinthető menüsor és az egyértelmű ikonokkal jelzett eszközsor teszi egyszerűvé:

Valamennyi hatályos jogszabály listaszerűen megjeleníthető a Teljes címlista ikonnal.

Ha a CD-t korábban már használtuk, az Előzmények ikonnal megjeleníthető a megtekintett jogszabályok listája, amelyeket így egy kattintással újra elő lehet venni.

A több szempontú keresés lehetővé teszi, hogy
- keressünk a jogszabályok között,
- kikeressünk egy konkrét jogszabályt,
- a jelentősebb törvényeket közismert rövidítésük szerint megtaláljuk,
- a Magyar Köztársaságban megjelenő hivatalos lapok tartalmát évekre visszamenőlegesen megtekintve keressünk jogszabályt,
- témakörbe rendezetten találjuk meg a jogszabályokat (pl. adóigazgatás, biztosítási jog, cégeljárás, fogyasztóvédelem, sajtójog, versenyjog),

979_20061214152522_963.jpg


Mind a szakmai, mind a laikus felhasználók mindennapi munkájában, ügyeik intézésénél segítséget nyújt a rendszeresen bővített és a jogszabályok változásaihoz folyamatosan igazodó Iratmintatár, amelyet az adott havi teendőket tartalmazó adónaptár egészít ki.

A különféle keresési módokat egészíti ki a Naptár funkció (amellyel a keresett jogszabály egy általunk megadott naptári napon hatályos szövege kereshető ki), továbbá itt van lehetőség arra, hogy listaszerűen lekérjük az előző havi lezárású CD kiadása óta kihirdetett, vagy az azóta hatályba lépett, illetve hatályon kívül helyezett, vagy az azóta módosult jogszabályokat.

A Szöveg ikon teszi lehetővé a Teljes (avagy a valamilyen szempont szerint már szűkített) címlistán szereplő jogszabály szövegének azonnali, egy kattintással történő elérését.

A Jogszabály info ikon megmutatja a jogszabály legfontosabb jellemzőit (száma, címe, típusa, hatályossági állapota, megjelenési helye és a szövegváltozatainak dátuma).

Akár a találati lista jogszabálycímeiben, akár egy adott jogszabály szövegének előhívása után annak szövegében lehetőség van a Szövegen belüli keresés funkció használatára.

További ikonok segítségével érhetők el a Jogszabálytár külön szolgáltatásai:
- az Asszisztens dokumentumok gyűjteménye, amely a gazdasági életben jelentős nómenklatúrák (pl. a Kereskedelmi Vámtarifa Jegyzék, a Szolgáltatások Jegyzéke és a Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere) mellett olyan külön jogi szolgáltatásokat tartalmaz, mint a Jogi bibliográfia, vagy az adott hónapban megjelent jogszabály-változások mutatója, továbbá az újonnan megjelent jogszabályok rövid tartalmi ismertetése,
- a Szakjogászok alkalmazás, amely fakszimile formában jeleníti meg az adott hónapban megjelent Magyar Közlöny számokat, továbbá a Jogtanácsadó című folyóirat adott évi számait, valamint az Országgyűlés elé terjesztett, elfogadásra még nem került törvényjavaslatokat, illetve ezen alkalmazás keretében tekinthetők meg az Európai Unió Hivatalos Lapjának tartalomjegyzékei, továbbá (az Antikváriumban) olyan jogtörténeti érdekességek mint az Alkotmány 1949-es eredeti szövege, vagy a Magánjogi Törvénykönyv,
- a Jogi fogalomtár, amely elsősorban a szakmai felhasználók számára hasznos segédeszközként a magyar jogban használt és elsősorban jogi normákban (jogszabályokban) definiált jogi fogalmak tartalmának feltárását és jogágankénti tartalmi eltéréseinek elemzését célozza,
- az űrlapkitöltő, amely a cégeljárási nyomtatványok közvetlen elérését és szerkesztését teszi lehetővé.

Műveletek

Egy konkrét jogszabályon belüli keresésre a következő megoldások állnak rendelkezésre: a Tartalom ki/be eszközzel külön ablakban jeleníthető meg a jogszabály tartalma, tárgyszavai vagy kapcsolatai. A tartalom és a tárgyszavak ablakban egy kattintással juthatunk el a jogszabály meghatározott részéhez (adott fejezethez, címhez vagy §-hoz, illetve a tárgyszót tartalmazó rendelkezéshez), a kapcsolatok megjelenítése pedig a jogszabályt módosító, illetve rá hivatkozó más jogszabályok előhívását könnyíti meg.

Külön ikon teszi lehetővé a jogszabály adott rendelkezésére, §-ára történő közvetlen ugrást.

A jogszabály megnyitott szövegében használható a Szövegen belüli keresés, amely a keresett szavakat kiemeli, miközben az információs soron megjelenik az összes előfordulás számszerűsítve; természetesen e funkcióval egy kattintással a találatokra lehet ugrani, a szövegben akár előre, akár visszafelé mozogva.

A Jogszabály info ablak lehetővé teszi az adott jogszabály különböző szövegállapotai közötti egyszerű váltást – a különböző szövegállapotokat eltérő színek jelölik (pl. a már nem hatályosakra piros színű információs sor hívja fel a figyelmet), ezzel is segítve az eligazodást.

Egyszerű egérművelettel – jobb gomb használatával – lehet a jogszabály előző szövegállapotához képest történt változásokat kijelölni, lehetőség van továbbá a Hivatkozáskereső panellel lábjegyzet, kapcsolódó jogszabály, bírósági és jogegységi határozat, európai uniós jogszabályra történő hivatkozás keresésére.

Természetesen a jogszabályt teljes terjedelmében, illetve csak egyes, általunk kijelölt részeiben is ki lehet nyomtatni, vágólapra lehet helyezni.

180_20061214152638_384.jpg


Kényelem

A mindennapi CD-használat során a felhasználó egyes megjelenítéseket vagy funkciókat saját igényeihez igazíthat:

A Beállítások menü használatával személyre szabhatók
- a Jogszabálytár indításakor automatikusan megjelenítendő adatok,
- a keresésre vonatkozó opciók,
- a találati listák és a jogszabályszövegek megjelenítésének módját, és képi világa,
- a nyomtatás különféle opciói,

Az ikonok segítségével személyre szabhatók
- a találati listák, jogszabályszövegeket megjelenítő ablakok elrendezése,
- a címlistában, találati listában megjelenő adatok elrendezettsége és sorrendje,

Az egymás után megjelenített listák, jogszabályszövegek ablakai között egyszerű a váltás az ablakok alján található fülek segítségével.


S hogy mi az, ami még teljesebbé teszi a szolgáltatást?
Amennyiben a felhasználó gépére az EU Jogszabálytár CD is telepítve van, a hazai és a hivatkozott európai uniós jogszabályok között ugróikonok biztosítják a közvetlen kapcsolatot.
A Hivatalos Jogszabálytárhoz az Interneten elérhető, napi frissítésű online szolgáltatás kapcsolódik, amellyel az előfizetők ingyenesen letölthetik a két CD kiküldése közötti, hóközi jogszabályváltozásokat, sőt akár naponta frissíthetik a CD teljes adatállományát!

Próbálja ki!

Ha további kérdése van a Hivatalos Jogszabálytárral kapcsolatban, tárcsázza ingyenesen hívható zöld számunkat (06 80 200-723), vagy látogasson el terméktámogatási oldalainkra (http://www.mhk.hu/cdjonline/index.php), ahol további információval állunk rendelkezésre.

Kérjük, ismerje meg Ön is előfizetési díjainkat, és bizonyosodjon meg róla, hogy tartalom és ár arányát tekintve – legyen szó akár önálló előfizetésről, akár többfelhasználós hálózati verzióról – az elektronikus jogszabálygyűjtemények piacán a Közlönykiadó nyújtja a legkedvezőbb feltételeket.

Elérhetőség:
Magyar Hivatalos Közlönykiadó
Felelős kiadó: dr. Kodela László elnök-vezérigazgató
Budapest VIII., Somogyi Béla u. 6. Telefon: 266-9290.
Web: www.mhk.hu

MHK - MCOnet

Mondja el véleményét!: Hivatalos Jogszabálytár CD - Jog
A hír támogatója:

Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.huKapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu