Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.11.15. - péntek, Albert, Lipót napja van.

Jog

Helyőrséggé válik az ombudsmani hivatal

2011. július 20. 08:49
Helyőrséggé válik az ombudsmani hivatal
A jövő évtől az Alkotmánybíróság (Ab) egyfajta "előretolt helyőrsége", "ügyfélszolgálata" lesz az ombudsmani hivatal, nyilatkozta Dr. Szabó Máté az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Dr. Szabó Máté az állampolgári jogok országgyűlési biztosa

Dr. Szabó Máté az állampolgári jogok országgyűlési biztosa

Az Országgyűlés július 11-én döntött arról, hogy a korábbi négy ombudsmant az alapvető jogok biztosa váltja fel 2012. január 1-től.
Az alkotmányjogi panasz, mint általános lehetőség megszűnik, az állampolgárok és a civil szervezetek pedig részben a hivatalon keresztül fordulhatnak majd az alkotmánybírósághoz.
Szabó Máté kifejtette, hogy, ez akár több ezerrel is megnövelheti a panaszok jelenlegi, évi nyolcezres számát. Ehhez hozzájönnek még a helyettesektől, a speciális ombudsmani területekről érkező panaszosok és így előfordulhat, hogy gyorsan tízezer fölé fog emelkedni a benyújtott panaszok száma. Hozzátette: anno Sólyom László volt államfő mondta, hogy az ombudsman az Ab jogesettára lehet - ez most tényleg megvalósulhat az új szabályozással.

Az Országgyűlés július 11-én  döntött arról, hogy a korábbi négy ombudsmant az alapvető jogok biztosa váltja fel 2012. január 1-től

A négy ombudsmant az alapvető jogok biztosa váltja fel 2012. január 1-től

Körülbelül 150 ember dolgozik jelenleg az ombudsmani hivatalban. Elmondása szerint szükség van olyan átmeneti időszakra, amikor felmérhetik, hogy az alkotmánybírósághoz mennyi panasz fog beérkezni.
Úgy fogalmazott: "Mindenképpen hagyni kell a jelenlegi munkatársi gárdát dolgozni, és nem szabadna csökkenteni sem a személyzeti, sem az egyéb anyagi forrásokat".

B.N.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu