Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.20. - hétfő, Klaudia napja van.

Jog

Harrach Péter tisztázta az egyházi törvénnyel kapcsolatos félreértéseket

2011. augusztus 01. 00:03
Harrach Péter tisztázta az egyházi törvénnyel kapcsolatos félreértéseket
Az új egyházi törvény garantálja a lelkiismereti szabadságot, az egyházak és vallási egyesületek szabad működését, de útját állja a biznisz-szekták ügyeskedésének - nyilatkozta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője július 31-én, vasárnap az MTI-nek.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. Fotó: KDNP

Az új egyházi törvény garantálja a lelkiismereti szabadságot

Az egyházi törvénnyel kapcsolatos félreértések miatt szükséges néhány tényt egyértelművé tenni - jelentette ki a kormánypárti politikus Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójára célozva.
Úgy fogalmazott: „ Nyakó István a lelkiismereti szabadság és az egyházi intézményekben dolgozók világnézeti elkötelezettsége között ellentmondást vél felfedezni, holott az új törvény is rögzíti, hogy minden embernek joga van megvallani és élni világnézetét". A lelkiismereti szabadság ezt teljes mértékben biztosítja. Ugyanakkor egy intézmény esetében természetes, hogy a munkatársak is önként vállalják az általuk választott intézmény szellemiségét.
"Hogy egy MSZP-közeli példát mondjak: annak idején az egyházak sem várták el, hogy a marxista-leninista egyetemen Aquinói Szent Tamás filozófiáját tanítsák" - fogalmazott Harrach Péter.
A szocialista képviselő azt kifogásolta, hogy a törvény definiálja a vallás fogalmát, pedig a vallás igenis definiálható fogalom azok számára, akik maguk is a vallást gyakorló emberek.

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő. Fotó: MSZP

A félreértések miatt szükséges néhány tényt egyértelművé tenni

Harrach Péter röviden válaszolva Nyakó István kérdésére, amelyet az amerikai külügyi államtitkár-helyettes bíráló szavai, illetve Deutsch Tamás annak kapcsán nyilvánosságra került reagálása nyomán fogalmazott meg, annyit mondott: "nem az a kérdés, hogy frontot nyitunk-e vagy sem, hanem az, hogy milyen szálak kötik össze az illető urat egyes hazai körökkel".
Az egyházügyi törvényben elvárt húszéves minimális működéssel kapcsolatban Harrach Péter kifejtette: „a húszéves hazai jelenlét nem nagy követelmény, hiszen az egyház nem alkalmi társulás. Bár ezek létjogosultságát sem vitatjuk, csak ezeket vallási egyesületeknek nevezzük, amelyek működésére a törvény szintén lehetőséget biztosít". Ezzel arra reagált, hogy Nyakó István szerint érthetetlen, hogy egyes egyházak, amelyek a rendszerváltás után jöttek létre, és emiatt nem lehetnek még húszévesek, nem kapnak elismerést a törvény szerint, míg mások, amelyek az egypártrendszer alatt alakultak, és így meghaladják a törvényben rögzített húsz évet, megkaphatják a törvényes bejegyzést.
Az új törvény egyeztetett és átgondolt tervezetét a KDNP-frakció és az egyházi államtitkárság dolgozta ki, a végszavazás előtti módosítást a Fidesz-frakció tette, ami lényeges változást hozott, és újabb kormányzati intézkedéseket is igényel, ám a tervezet készítői számára elfogadható.

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu