Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Jog

Három törvényjavaslatot fogadott el a kormány

2012. May 10. 17:58
Három törvényjavaslatot fogadott el a kormány
A távközlési szolgáltatási adóhoz, a pénzügyi tranzakciós illetékhez és a biztosítási adóhoz kapcsolódó törvényjavaslatot is elfogadta a május 9-i ülésén a kormány. Matolcsy György a kormányszóvivői tájékoztatón ezzel egy időben bejelentette, hogy a jövő évtől kivezetik a bankadó felét és a krízisadókat.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormány szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a válságnak még nincs vége, sőt, a legveszélyesebb szakaszán sincs még túl az ország. Hozzátette: a jövedelmi típusú adóknál már nem várható növekedés, sőt, a növekedés beindulását követően adócsökkentésre van kilátás. A kormány által elfogadott új adók a társasági adót is érintik, mely ezentúl három kulcsos lesz, vagyis a 10 és 19 százalékos mellett a következő évtől 30 százalékos kulccsal adóznak az energiaszektorban érdekelt cégek és közműszolgáltatók.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter

Matolcsy György szerint Magyarország még nincs túl a válságon (Fotó: fidesz.hu)

Döntés született a távközlési forgalmi adó bevezetéséről is. Eszerint minden hónap első 10 percnyi beszélgetését még nem sújtja adóteher, efölött azonban percenként és SMS-enként 2 forint lesz. Magánszemélyek legfeljebb 700, cégek pedig maximum 2500 forintot fizethetnek, a kabinet pedig jövőre akár 60 milliárd forintos bevétellel is számol az adó kivetéséből fakadóan.

A pénzügyi tranzakciós illeték 1 ezreléket fog jelenteni, ami 130 milliárd forintos bevételt jelent a jövő évben. Az adóalany a bank lesz, melynek egy átlagos család átutalásai után 100 forintot kell fizetnie. Az illetékkel együtt bevezetik, hogy a cégek közötti pénzmozgásokat 5 millió forint felett csak átutalással lehet végezni.

Matolcsy György szerint a távközlési szolgáltatók és a pénzintézetek a nagy verseny miatt nem fogják tudni átterhelni az új adókat a fogyasztókra. A nemzetgazdasági miniszter úgy véli, hogy az eredeti terveknek megfelelően 2013-tól kivezethetik a krízisadókat és a bankadó felét is.

-W-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu