Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

Fontos, hogy az új intézkedések ne sértsék az alapvető emberi jogokat

2021. April 23. 15:52
Fontos, hogy az új intézkedések ne sértsék az alapvető emberi jogokat

A Szociális Jogok Európai Bizottsága kiadott egy hosszú nyilatkozatot arról, hogy az alapvető emberi jogok ugyanolyan fontosak maradnak a covid-19 járvány után is. Szorgalmazzák, hogy a válságra válaszul hozott intézkedések ne eredményezzenek hátrányos megkülönböztetést sehol az EU-n belül. 

A Szociális Jogok Európai Bizottsága, amely szervezet az Európai Tanács egyik szervezete, összegezte azokat a szempontokat, amelyeket érvényesíteni kell az esetleges változtatások során is.  

 

Tizennégy oldalban írták le, hogy a foglalkoztatási és munkajogok, a szociális biztonság, a szociális és orvosi segítséghez való jog, a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni védelemhez való jog, a lakhatás és az oktatáshoz való jog nem szenvedhet csorbát. Kiemelték a gyermekek és családok, a nők, az idősek és a fogyatékossággal élő személyek jogait az összegzésükben.  

 

Mindenkit megilletnek az alapvető emberi jogok

 

Fontosnak tartják, hogy az EU tagállamainak kormányai biztosítsák az alapvető emberi jogokat mindenki számára akkor is, amikor a válságra válaszul hozott intézkedéseket léptetik érvénybe. Ezek nem eredményeznek közvetlen vagy közvetett megkülönböztetést a szociális jogok gyakorlása szempontjából - írja a HVG. 

 

A bizottság szerint a szociális jogok megvalósításába történő befektetések enyhítik a válság káros hatásait, és felgyorsítják a világjárvány utáni társadalmi-gazdasági fellendülést.  

 

Az Európai Szociális Jogok Bizottságának elnöke, Karin Lukas is megszólalt a bizottság nevében. Szerinte ez a nyilatkozat útmutatás lehet mind a részes államoknak, mind a munkavállalóknak és a munkaadók szervezeteinek abban, hogy a jelenlegi válsághelyzetben hogyan lehet értelmezni és alkalmazni a Chartában foglalt jogokkal összefüggő szempontokat. Fontosnak tartja, hogy az állampolgárok minden országban megkapják az adott állam védelmét ebben a szenzitív időszakban.  

 

 

M. A. 

Forrás: szakszervezetek.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu