Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.10. - péntek, Amália napja van.

Jog

Felfüggeszheti a hatóság az adószámot - Jog

2006. szeptember 29. 05:33
Felfüggeszheti a hatóság az adószámot - Jog
Jog - 2006. szeptember 15-től hatályos az Adózás rendjéről szóló törvény azon szabálya, hogy az állami adóhatóság – meghatározott feltételek fennállása esetén – az adózó adószámát felfüggeszti.

A törvény elsősorban a fiktív adózók elleni hatékonyabb fellépés érdekében vezette be ezt az eljárást.

Az adószám felfüggesztést abban az esetben rendeli el az adóhatóság, ha
- az adózó székhelye fiktív,
- az adózó szervezeti képviselője (pl. ügyvezetője) fiktív személy, vagy az adózó nem jelentette be a képviselőt az adóhatósághoz.

Fiktív székhelyre utaló körülmény, ha az adóhatóság által postai úton közölt hivatalos levél egymást követő két alkalommal „címzett ismeretlen” jelzéssel érkezik vissza, vagy ha az adózó székhelyén végzett helyszíni ellenőrzés alapján bizonyos, hogy az adózó székhelyén nem található.

Ezekben az esetekben az adóhatóságnak mérlegelés nélkül intézkednie kell az adószám felfüggesztéséről. Ha az adózónak közösségi adószáma is van, akkor a felfüggesztés a közösségi adószámra is kiterjed.

A felfüggesztés tényéről határozat készül. Az adószám felfüggesztéséről készült határozat jogerőre emelkedését követően a határozatot az illetékes adóhivatal hirdetőtábláján kifüggeszti, valamint ezzel egyidejűleg az APEH internetes honlapján is közzé teszi.

Az állami adóhatóságnak az adószám felfüggesztése tárgyában hozott jogerős határozatairól értesítenie kell az adózó nyilvántartását vezető szervezetet (körzetközponzi jegyző, cégbíróság, bíróság)

A felfüggesztett adószám, közösségi adószám a törvényben meghatározott esetekben törlésre is kerülhet. Az adószám törlésének akkor van helye, ha

- az adózó a felfüggesztés jogerőre emelkedését követő 90 napon belül nem terjeszt elő felfüggesztés megszűntetése iránti kérelmet
- a felfüggesztést az adóhatóság nem szűntette meg hivatalból
- az adózó nem áll felszámolás, végelszámolás hatálya alatt.
Az adószám felfüggesztésének időtartamára az adózó nem igényelhet vissza adót, így az adószám felfüggesztésének időtartama alatt beszerzett termékek, igénybe vett szolgáltatások előzetes felszámított áfáját nem vonhatja le, nem igényelheti vissza.

MCOnet

Mondja el véleményét!:

A hír támogatója:

Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu