Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.19. - vasárnap, Vilhelmina napja van.

Jog

Ezeket vegye figyelembe a nyaralás lefoglalása előtt

2018. május 06. 09:10
Ezeket vegye figyelembe a nyaralás lefoglalása előtt

Sajnok sokszor előfordul, hogy egy-egy utazási iroda ajánlata a 'túl szép, hogy igaz legyen' kategóriába esik, ezért fontos, hogy az alábbi dolgokra odafigyeljünk a nyaralás legfoglalása előtt.

Az utazási irodák gyakran csupán közvetítőként szerepelnek a szerződésben, és egy harmadik céggel kötünk szerződést.  Ez abból a szempontból aggályos, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a közvetítőt szükség esetén nem tudjuk felelősségre vonni, követelést kizárólag az utazásszervezővel szemben támaszthatunk. Ezért fontos, hogy a meggyőződjünk arról, hogy az utazásszervezői feladatokat ugyanazon cég biztosítja. A választott szállodának pedig járjunk utána, ne csak az ajánlatban szereplő káprázatos fényképek alapján válasszunk.

 

Ezeket vegye figyelembe a nyaralás lefoglalása előtt

Foglalás előtt járjunk utána a szállodának

 

Ha a helyszínre érkezve még is azzal szembesülnénk, hogy az ajánlattól eltérő a valóság, akkor az utazási szerződésről szóló kormányrendelet (281/2008. (XI.28.) szerint haladéktalanul közöljük kifogásunkat az utaskísérővel, annak hiányában pedig a helyszíni szolgáltatóval. Ezt követően az utaskísérő köteles gondoskodni a kifogásunk helyszíni szolgáltatónak való bejelentéséről. Az utaskísérő a bejelentésünket, valamint annak a helyszíni szolgáltatóval való közlésének tényét jegyzőkönyvbe foglalja, ennek egy példányát pedig részünkre átadja.

 

Az utaskísérő nyomban tájékoztatja az utazásszervezőt is és szükség esetén intézkedik a probléma elhárítása iránt. Utaskísérő híján tehát forduljunk rögtön utazásszervezőnkhöz. Ne felejtsünk el fénykép-, illetve videofelvételt készíteni a helyszínen, melyek később bizonyítékul szolgálhatnak az eset kivizsgálása folyamán.

 

Ezeket vegye figyelembe a nyaralás lefoglalása előtt

Ha a helyszín nem felel meg a szerződésben foglaltaknak, haladéktalanul közöljük kifogásunkat az utaskísérővel

 

Az említett jogszabály kimondja, hogy ha az utazási iroda az utazási szerződésben vállalt szolgáltatást nem a szerződésnek megfelelően teljesíti, köteles a szolgáltatás díját arányosan leszállítani. Így például, ha a szállodai szolgáltatás a felek eredeti megállapodásában foglaltakhoz képest fele akkora kategóriájú volt, úgy a részvételi díjnak a szállodai elhelyezésre eső díját ennek megfelelően le kell csökkenteni és a csökkentés mértékét a részvételi díj végösszegéből le kell vonni, a fogyasztó számára vissza kell fizetni.

 

D.A.S. Jogszervíz
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu