Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.10. - péntek, Amália napja van.

Jog

Elvárt jövedelem - Jog

2006. október 11. 05:40
Elvárt jövedelem - Jog
Jog - 2007. január 1-jétől a társaságoknak – meghatározott feltételek között - adót nem csak az elért jövedelem, hanem már önmagában a gazdasági tevékenység után is fizetni kell.
Az elvárt jövedelem, mint minimális adóalap, amely egyaránt kiterjed a társasági adóalanyokra és a vállalkozói személyi jövedelemadót fizető egyéni vállalkozókra.

Negatív adóalapú (veszteséges) adózók az ún. elvárt jövedelem után kötelesek fizetni az adót.

Elvárt jövedelem után adóznak azok is, ahol nem negatív az adóalap, de nem éri el a korrigált összes bevétel 2 %-át.

A társasági adóalanyoknál az elvárt jövedelem (társasági adótörvény (6.§ /5/ bekezdés) a korrigált (az eladott áruk beszerzési értékével és a vállalkozás külföldi telephelyen elért bevételével csökkentett) összes bevétel 2 százaléka. Amennyiben a társasági adótörvény 6.§ (1) bekezdése alapján megállapított "számított" társasági adóalap, az elvárt jövedelemnél kevesebb, akkor az utóbbi tekintendő a társasági adó alapjának.

834_2006092594457_926.jpgEgyéni vállalkozóknál a személyi jövedelemadó törvény értelmében (49/B§ /8/ bekezdés), a vállalkozói adóalap nem lehet kevesebb az eladásra beszerzett áruk beszerzési értékével csökkentett vállalkozói bevétel 2 százalékánál. Ha az egyéni vállalkozó külföldön telephellyel (állandó bázissal) rendelkezik, akkor a vállalkozói adóalap csökkenthető a külföldi telephely révén keletkezett vállalkozói adóalappal.
Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha a telephely államával kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény van hatályban, amelynek alapján, a külföldi telephelyen keletkezett jövedelmet Magyarországon mentesíteni kell az adó alól.

Az elvárt jövedelem utáni adót annak az adózónak kell fizetnie, amelynek társasági adó-alapja az adóévben nem éri el az eladott áruk beszerzési értékével és a külföldi telephely bevételével csökkentett összes bevétel 2 %-át. Ekkor e számított bevételrész az adóalap.

Nem kell az elvárt jövedelem után adózni az előtársasági és az azt követő adóévben, továbbá az adóévben vagy a megelőző adóévben bekövetkezett elemi kár esetén.
Akkor sem kell adót fizetni, ha az árbevétel legalább 25 %-kal csökkent a megelőző évhez képest.

Nem kell elvárt jövedelem utáni adót megállapítania az MRP-nek, a közhasznú társaságnak, a vizitársulatnak, az alapítványnak, a közalapítványnak, a társadalmi szervezetnek, a köztestületnek, az egyháznak, a lakásszövetkezetnek, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárnak, a felsőoktatási intézménynek, a diákotthonnak, a szociális szövetkezetnek, az iskolaszövetkezetnek, a közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznú nonprofit gazdasági társaságnak.

MCOnet

Mondja el véleményét!: Elvárt jövedelem - Jog

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu