Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.10. - péntek, Amália napja van.

Jog

Előlegfizetés elszámolása - Jog

2006. október 13. 05:44
Előlegfizetés elszámolása - Jog
Jog - Pénztárgéppel történő nyugtaadásra kötelezett üzletben történő
előlegfizetés elszámolása

Az áfa törvény szerinti előlegfizetés esetén számlát kell kibocsátani, amelyen az előlegfizetés ténye feltüntetésre kerül. Ez a számlaadási kötelezettség a törvény rendelkezéséből ered, független a vevő kérésétől és az eladó szándékától. E gazdasági eseményt tehát nyugtával nem elegendő bizonylatolni.

Az adóalany köteles az általa teljesített termékértékesítésről és szolgáltatásnyújtásról
a) számlát;
b) készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő eszközzel történő fizetés esetén pedig kérésre, egyszerűsített számlát kibocsátani.
Ha az ellenérték nem pénzben kifejezett, az adóalany köteles az általa teljesített termékértékesítésről és szolgáltatásnyújtásról számlát helyettesítő okmányt kibocsátani.


Tekintettel arra, hogy a pénztárgép - PM rendelet szerint - nemcsak nyugtaadásra, hanem a készpénzforgalom, illetve a készpénz-helyettesítő eszközzel történő bevételek regisztrálására is hivatott berendezés, ezért olyan üzletben, amelyre pénztárgép használati kötelezettség vonatkozik, valamennyi készpénz, illetve készpénz-helyettesítő eszközzel történő befizetési forgalmat, beleértbe az előleg fizetését is a pénztárgépben rögzíteni kell.

Amennyiben az előleggel biztosított termékértékesítés létrejön, akkor az áfa törvény rendelkezéseinek megfelelő teljesítési időponttal számlát kell kibocsátani, amelyen az előleg számlára és az előlegfizetés tényére is hivatkozni kell. Természetesen a pénztárgépbe csak az ekkor fizetett hátralék összege kerül rögzítésre. Minden olyan esetben (így az előleg fizetésekor és a hátralékos összeg kifizetésekor is), amikor az ügyletről számla készül, a PM rendelet értelmében a pénztárgép nyugtáját nem lehet a vevő részére kiadni, hanem a számlának a számlakibocsátónál maradó másodpéldányára kell tűzni.

Előlegfizetéssel biztosított termékértékesítés esetén tehát nincs döntési lehetősége a számlakibocsátónak, hiszen ha az ellenértéket részben, vagy egészben nem a teljesítés időpontjában fizetik meg, akkor az ügyletről csak számla bocsátható ki.

MCOnet

Mondja el véleményét!:Előlegfizetés elszámolása - Jog

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.hu


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu