Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Jog

Elfogadták az új hulladékgazdálkodással kapcsolatos törvényt

2012. October 11. 05:10
Elfogadták az új hulladékgazdálkodással kapcsolatos törvényt
Az országgyűlés 288 igen szavazattal elfogadta a hulladékról szóló törvényt, mely egy korszerű törvényi hátteret biztosít az ágazat számára.
A törvény hatályba lépése lehetőséget ad a hulladékképződés csökkentésére illetve annak hasznosításának szélesebb körben való alkalmazására. A jogszabály nagyobb felelősséget ró a termékgyártó cégekre a hulladékszegény technológiák alkalmazásának tekintetében. Ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja az Európai Unió hulladék gazdálkodással kapcsolatos elvárásait, át kell alakítani a hulladékgazdálkodást. Az új törvény ebben nyújt segítséget.

Elfogadták az új hulladék törvényt
A hulladék fajtája és mennyisége után kell majd fizetni a hulladéklerakási járulékot

Nagyon fontos változás, hogy 2014. január 1-től csak nonprofit tevékenységként lehet majd hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végezni. Ezen kívül egységesíteni fogják a szemétszállítási díjakat, melynek alakulását a Magyar Energia Hivatal jogosult felügyelni.

2013-tól bevezetésre kerül a hulladéklerakási járulék, amely azt hivatott szorgalmazni, hogy a hulladéklerakó cégek válogassák szét a hozzájuk beérkező hulladékot. Ezzel az intézkedéssel a hulladéklerakó cégek érdeke is a lakosság szelektív hulladék gyűjtésének ösztönzése. A hulladéklerakási adót a hulladék lerakók üzemeltetői a náluk felhalmozott hulladék mennyisége és fajtája alapján fizetik majd meg. A befizetett adó a Vidékfejlesztési Minisztérium kasszáját gyarapítja majd. A Minisztérium az így befolyt összeget hulladékgazdálkodással kapcsolatos beruházásokra fordítja majd.

Meg kell felelni az EU előírásainak
A hulladéklerakók számára is kiemelten fontos a szelektív hulladékgyűjtés

2015-ől lépnek érvénybe azok a rendelkezések, melyek a háztartási hulladék elkülönített gyűjtését szorgalmazzák. Fontos cél, hogy csökkentsék a képződő hulladék mennyiségét és növeljék az újrahasznosítások mértékét. Az Európai Unió irányelve, hogy 2020-ig a hulladékok újra feldolgozásának arányát 70%-ra kell növelni.

A hulladékról szóló törvény 2013. január 1-én a hozzá tartozó végrehajtási rendeletekkel együtt lép hatályba.

-BT-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu