Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.19. - vasárnap, Vilhelmina napja van.

Jog

Elektronikus átállás az ügyintézésben

2018. január 08. 15:24
Elektronikus átállás az ügyintézésben

Manapság egy email megírása, az okostelefonok kezelése és az online vásárlások hétköznapi dolgok, ám a hivatali ügyintézés elektronikus átállása döcögősebben halad, pedig ez is megkönnyíti az életet.

Az elektronikus ügyintézés rengeteg előnnyel jár, hiszen gyorsítja az eljárást, csökkenti az adminisztratív terheket, korszerűbb és hatékonyabb közsolgáltatást nyújt. Ez egyre több hivatalnál érhető el, az államigazgatási szervek, önkormányzatok, bíróságok kötelesek biztosítani az elektronikus ügyintézést, 2018. január elsejétől pedig a rendőrségi ügyekben is van rá lehetőség.

 

Elektronikus átállás az ügyintézésben

Az elektronikus ügyintézéshez szükség van Ügyfélkapura, amin keresztül elküldhetőek a dokumentumok

 

Az elektronikus ügyintézésnek viszont vannak általános feltételei. Először is szükség van Ügyfélkapura, amelyet bármely természetes személy kezdeményezhet vagy személyesen az okmányirodában, vagy elektronikusan. Ezt követően a Központi Azonosítási Ügynökön keresztül elérhetővé válnak az elektronikus szolgáltatások. Itt lehet feltölteni a hivatalok, rendőrség vagy akár bíróság részére címzett dokumentumokat, és ugyanide fognak érkezni a válaszdokumentumok is.  A feltölthető dokumentumok legtöbb esetben készen elérhető formanyomtatványok, a kitöltésük és a feltöltéshez szükséges aláírás az ÁNYK programon keresztül lehetséges, amit telepíteni kell a számítógépükre.

 

D.A.S. Jogszervíz

/T.D.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu