Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.10.01. - csütörtök, Malvin napja van.

Jog

El kell mondania munkahelyén, ha terhes

2014. május 28. 11:59
El kell mondania munkahelyén, ha terhes

  A nőknek be kell számolniuk arról, ha terhesek munkahelyükön. Legalábbis eddig így volt, de az Alkotmánybíróság ezt alaptörvény-ellenesnek véli.

  Az Alkotmánybíróság a napokban számolt be arról, hogy alaptörvény-ellenesnek gondolják az egyik törvényt. A várandós nőt ugyanis csak akkor illeti meg a felmondási védelem, amennyiben állapotáról még a felmondás közlése előtt beszámolt a munkáltatójának. Az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy új határozatot hoz, melyet kedden ki is állítottak. Ez szerint a kifogásolt rendelkezést megszüntetik. Az egész eljárást még az ombudsman indította el.

 

terhes nő

Az Alkotmánybíróság szerint

a nőnek saját dolga a gyermekvállalás

 

 

  Az Alkotmánybíróság azon az állásponton van, hogy egy nőnek a saját magánszférájába tartozik várandóssága. Ezen felül nem lehetne arra kötelezni senkit sem, hogy erről beszámoljon a munkahelyén a főnökének. A törvény korlátozza a gyermeket vállaló nők magánéletéhez, valamint az emberi méltósághoz tartozó jogokat. Az Alkotmánybíróság felhívta a jogalkotó figyelmét arra, hogy a közszférában dolgozókra érvényben levő szabályokat is nézze át.

 

 

 

 

N.O.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu