Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.06.28. - kedd, Levente, Irén napja van.

Jog

Az új ukrán nyelvtörvény sérti a nemzeti közösségek jogait

2019. május 19. 18:10
Az új ukrán nyelvtörvény sérti a nemzeti közösségek jogait

Az új ukrán nyelvtörvény ellentétes Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és sérti a nemzeti közösségek jogait, mert elveszi azok nyelvhasználathoz fűződő, már meglévő, szerzett jogait.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében hangsúlyozza: a nyelvtörvény a távozó félben lévő elnök, Petro Porosenko szellemiségét idézi. A minisztérium kiemelte, bíznak benne, hogy az "elsöprő többséggel" megválasztott új elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel tisztázni tudják a magyar nemzeti közösséget érintő kérdéseket. "Abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és Ukrajna között ismét kiegyensúlyozott és baráti legyen a kapcsolat, és reméljük, hogy erre a megválasztott ukrán elnök is nyitott lesz."

 

Az új ukrán nyelvtörvény sérti a nemzeti közösségek jogait

 

Az ukrajnai román kulturális szervezetek vezetői az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosához fordultak az ukrajnai kisebbségek jogainak védelméért és "az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvény" alkalmazásának leállításáért. A 14 ukrajnai román értelmiségi által jegyzett dokumentum leszögezi: a nyelvtörvény az ukrán alkotmány számos cikkelyét sérti, és elfogadásakor semmilyen párbeszédet nem folytattak a nyelvi kisebbségek képviselőivel. A törvény szerintük jelentősen korlátozza az ukrajnai románok szerzett jogait az anyanyelvű oktatás, az anyanyelvű tájékoztatás, közéleti és kulturális rendezvények szervezése, a román nyelvű elektronikus és nyomtatott sajtó terjesztése terén.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu