Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

Az új szabályozás miatt csökkenni fog a borágazat adminisztrációja

2021. June 25. 13:26
Az új szabályozás miatt csökkenni fog a borágazat adminisztrációja

A borágazatra vonatkozó új szabályok miatt csökkenni és egyszerűsödni fognak az adminisztrációs feladatok- jelentette be Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.

Az új borágazati szabályozás felépítése 3 részből fog állni: törvény, kormányrendelet és miniszteri rendelet. Felváltják az eddigi több mint 10 féle jogszabályt.

Egyszerűsöödnek a bor forgalomba hozatali szabályok

 

Az új bortörvényt már tavaly elfogadta az Országgyűlés, viszont idén augusztus 01-jén lép hatályba, amely az idei szüretet lényegében nem fogja érinteni.

 

Tarpataki Tamás elmondta, hogy az ágazatban kialakul egy elektronikus ügyintézési rendszer, melynek használatára a tervek szerint 2022. január végétől lesz lehetőség. Az új rendszerre való teljes áttérés dátuma 2022. augusztus 1.

 

Hozzátette még, hogy a legkisebb termelőknek csak lehetőségként lesz megadva a rendszer alkalmazása, számukra nem lesz kötelező.

 

A helyettes államtitkár ismertette az új bortörvénnyel kapcsolatban, hogy bevezetik a szüreti bejegyzés fogalmát. Az ePincsekönyvbe kell majd a szüreti bejegyzést rögzíteni 2022-től. Jövőre szintén új fogalom lesz a borgazdasági egység is, így az oda tartozók egyszerűbb eljárásban működnek majd.

 

Tarpataki Tamás arról is szólt, hogy bevezetésre kerül a szakmai jövedéki nyilvántartás, ami azt jelenti, hogy 2022. augusztustól háromféle szakmai jövedéki nyilvántartást - kisüzemit, általánost és online regisztert - kell vezetni, mely a szereplők méretétől függ.

 

Felhívta rá a figyelmet, hogy 2022-től egyszerűsödnek a bor forgalomba hozatali szabályok.

 

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, hogy a hazai bortermelés 1/3-át exportálják, mellyel céljuk, hogy a magyar borok külpiacát növeljék, az eddigi helyzetüket tovább erősítsék. A célok megvalósításának érdekében nemzetközi borkommunikációt végeznek, különböző szakmai rendezvényeket, szakkiállításokat tartanak.

 

Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) borturizmus és borkommunikációs területének kiemelt vezető szakértője beszámolt arról, hogy a magyar borturizmus növelésének érdekében a hazai borvidékeket és boros utazásokat népszerűsítik. Egy tavaly elkészített tanulmány alapján a borturizmus fellendítéséhez fontos a stratégiai tervezés és a jó borturisztikai gyakorlatok megvalósítása.

 

BG

MTI

 A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu