Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

Az ITM határozottabban lép fel a szabálytalan foglalkoztatás ellen

2021. February 12. 10:05
Az ITM határozottabban lép fel a szabálytalan foglalkoztatás ellen

Fokozott ellenőrzésre hívja fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a jogszerű foglalkoztatás érdekében. A biztosítási jogviszony rendezettségét veszik górcső alá a munkavállalók esetében, ahol hibát találnak, ott büntetnek is - eljárást indítanak a szabályszegővel szemben. Az ITM szerint a munkavállalónak is nagy felelőssége van a szabályos foglalkoztatásban.  

A munkavállalók biztosítási jogviszonyát figyelik jobban februártól az ITM munkatársai. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkavállalónak is érdeke utánanézni, vajon rendben van-e minden a járulékaival és esetleges ellátásával kapcsolatban. 

 

Fontos odafigyelni a biztosítási jogviszonyra

 

A munkavállalónak az ITM szerint érdemes tájékozódni munkájával kapcsolatban, melyet könnyen megtehet akár az ügyfélkapuján keresztül vagy a helyi adóigazgatóságnál is. Azért fontos lépés ez, mert be nem jelentett foglalkoztatás esetén például csökkenhet a nyugdíj, de számos hátulütője van még a feketefoglalkoztatásnak. A munkáltatók általi járulékfizetés ellenőrizhető ide kattintvaA dolgozó panasz esetén bejelentéssel élhet a fővárosi és megyei kormányhivatalnál. 

 

Varga Mihály csütörtökön jelentette be közösségi oldalán a gazdasági fehérítést célzó Fenntartható Gazdaságfehéredésért Felelős Bizottság létrejöttét. A szerv fokozottan ellenőrzi majd a foglalkoztatás jogszerűségét. Az adócsalók és a cégtemetők ellen is határozottan fog fellépni a bizottság, a számlamentesség felszámolásáért is tesznek lépéseket. A pénzügyminiszter úgy gondolja, a feketefoglalkoztatás a bizottság életre hívásával nagy mértékben visszaszorítható lesz.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu